UDMR iese de la guvernare. PNL aşteaptă
alte articole
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat, joi, că oficiali de vârf ai partidului recomandă retragerea partidului de la guvernare, potrivit Mediafax.
Un indiciu despre noua direcţie a UDMR a venit luni din partea fostului preşedinte al partidului Marko Bella, care a sugerat că Uniunea ar putea începe negocierile pentru formarea unei coaliţii guvernamentale cu Partidul Naţional Liberal. Kelemen Hunor a mai adăugat că decizia Consiliului Permanent al Uniunii (CPU) privind retragerea din alianţa cu PSD urmează să fie validată în şedinţa din 13 decembrie.
Preşedintele UDMR a explicat că deşi UDMR nu caută motive să se retragă din coaliţia de la putere, va analiza motivele care au determinat opţiunile electoratului maghiar.
Kelemen Hunor a mai afirmat, în cadrul şedinţei CPU de joi, că UDMR a înţeles mesajul electoratului, respectiv că Uniunea trebuie să se întoarcă către alegători. Potrivit datelor de la alegerile prezidenţiale, între 70% şi 79% din electoratul maghiar din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, a votat în favoarea preşedintelui PNL, Klaus Iohannis.
"Am înţeles mesajul electoratului nostru: trebuie să ne întoarcem mai mult către alegătorii noştri, către maghiarii din România care ne-au susţinut în momentele grele, dificile, în special când am intrat în coaliţia de guvernare", a afirmat preşedintele UDMR.
De asemenea, liderul formaţiunii maghiare a semnalat că nu vrea să creeze instabilitatea politică prin această retragere de la guvernare, însă Guvernul poate funcţiona şi fără UDMR.
"Am constatat că şi fără noi Guvernul Ponta are majoritate. (..) Stabilitatea politică nu depinde de participarea noastră la guvernare. Nu vrem să creăm instabilitate, să dăm jos guverne, nu există nicio astfel de intenţie de a da un vot negativ Guvernului, care şi fără noi poate funcţiona (...) Recomandarea Consiliului Permanent pentru Consiliul Reprezentanţilor Unionali care va avea loc pe 13 decembrie este continuarea a ceea ce ştim foarte clar că este de făcut. Ne întoarcem şi ne ocupăm de comunitatea noastră, în Parlament vom susţine toate demersurile pentru susţinerea comunităţii noastre", a adăugat liderul UDMR.
PNL aşteaptă. Obiectivul partidului - îndepărtarea de la guvernare a "toxicului Guvern Ponta".
Purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, a declarat că gestul UDMR de a părăsi coaliţia cu PSD este unul normal, dacă se ţine cont de opţiunea electoratului maghiar la alegerile prezidenţiale.
"Am luat act şi mi se pare un gest firesc ţinând cont de opţiunea politică pe care electoratul maghiar a avut-o la alegerile prezidenţiale. Bănuiesc că această propunere va fi confirmată de forul de conducere al UDMR în 13 decembrie, pentru că orice analiză serioasă în UDMR ducea inevitabil la ieşirea de la guvernare a acestei formaţiuni politice", a declarat aceasta.
"În momentul în care decvizia UDMR va fi una definitivă, evident că o discuţie în conducerea PNL va fi necesară pentru că obiectivul nostru de parcurs, anume acela de a îndepărta toxicul Guvern Ponta, rămâne în picioare şi cu cât mai repede se va putea coagula o nouă formulă a majorităţii parlamentare care să-l înlăture prin moţuine de cenzură cu atît mai bine", a mai precizat Gorghiu.