Bogaţi versus săraci: 1% din populaţia globului deţine o avere cumulată echivalentă cu cea deţinută de restul de 99%
alte articole
Organizaţia britanică Oxfam a dat publicităţii pe 19 ianuarie un raport îngrijorător în care se relatează că cei mai bogaţi oameni ai lumii deţin acum 48 la sută din avuţia mondială, procentul crescând de la 44 la sută în 2009, la 48 la sută în 2014. Din restul de 52% din avuţia mondială aproape 46% este deţinut de restul celor 20% dintre cei mai înstăriţi, în timp ce 80% din populaţia mondială nu îşi împarte decât 5,5% din patrimoniul mondial.
Potrivit raportului, dacă tendinţele se menţin, iar inegalităţile vor continua să crească, până în 2016 cei mai înstăriţi 1% din oameni vor avea peste jumătate din bogăţiile lumii.
Mai pe înţelesul tuturor, cei mai bogaţi oameni din lume, reprezentând 1% din populaţia globului, vor deţine în 2016 o avere cumulată echivalentă cu cea deţinută de restul de 99% din populaţia lumii.
„În 2014, membrii elitei internaţionale deţineau, în medie, o avuţie de 2,7 milioane de dolari fiecare în timp ce 80% din populaţia mondială deţine în medie 4.166 de dolari fiecare”, se arată în raportul Oxfam.
„Amploarea inegalităţilor la nivel mondial este pur şi simplu vertiginoasă şi prăpastia dintre bogaţi şi restul populaţiei se adânceşte rapid”, a declarat directorul Oxfam, Winnie Byanyima.
O cincime dintre cei mai bogaţi oameni la nivel global „au afaceri în sectoarele financiar şi de asigurări”, averea acestora avansând cu 11% anul trecut. Miliardarii din domeniile farmaceutic şi îngrijirea sănătăţii au avut chiar mai mult de câştigat în 2014, activele acestora urcând cu 47% faţă de anul precedent, potrivit mediafax.
Studiul Oxfam se bazează pe datele furnizate de Credit Suisse şi de Forbes.
Winnie Byanyima, director executiv al Oxfam Internaţional şi unul dintre cei şase co-preşedinţi ai ediţiei din acest an a WEF, trage un nou semnal de alarmă asupra inegalităţilor tot mai mari la nivel social şi spune că va folosi reuniunea din Elveţia pentru a cere liderilor lumii acţiuni urgente care să oprească adâncirea diferenţei dintre bogaţi şi săraci. Aproximativ 2.500 de participanţi din peste 140 de ţări şi peste 300 de lideri politici din întreaga lume sunt aşteptaţi în perioada 21-24 ianuarie la cea de a 45-a ediţie a Forumului Economic Mondial de la Davos.
Începând din ianuarie 1971, Forumul european Mondial de la Davos - organizaţie non-profit elveţiană - joacă rolul de „comunitate a actorilor majori de pe scena globală”, deopotrivă din sectorul public şi privat, din societatea civilă şi mediul academic. În fiecare an sunt dezbătute transformările economice, de mediu, geopolitice, tehnologice şi sociale din lume, care sunt însoţite atât de oportunităţi pentru economiile lumii, cât şi de riscuri majore.