Obama introduce noi taxări pentru a limita inechitatea socială

Preşedintele SUA, Barack Obama.
Preşedintele SUA, Barack Obama. (BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / Getty Images)

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama propune noi taxe care îi vizează pe cei mai bogaţi americani şi care ar urma sa genereze venituri bugetare suplimentare de 320 de miliarde de dolari în următorii zece ani.

În ultimii ani au existat numeroase acuze la inechităţii sociale americane. În mijlocul crizei financiare, sistemul a permis îmbogăţirea şi mai accentuată a celebrului 1% de americani bogaţi. O măsură a acestei inechităţi o arată statisticile, care afirma că 0.1% cei mai înstăriţi americani deţin la fel de multă bogăţie ca cei 90% aflaţi la coada clasamentului. Statistica arată dispariţia clasei de mijloc, considerată de mulţi sociologi coloana vertebrală a unei societăţi.

Potrivit noii politici fiscale pe care o doreşte Obama, profiturile din investiţii ale celor mai bogaţi 1% dintre americani vor fi taxate, iar transferul de active către moştenitori va fi mai dificil.

Nivelul minim de taxare al veniturilor din capital şi dividende ar urma sa crească la 28% faţă de 23,8% în prezent, în condiţiile în care, la începutul mandatului din 2009, taxa se situa la 15%.

De curând, Obama a introdus reforma sistemului de sănătate, prin aşa numitul Obamacare, acuzat că va falimenta şi mai mult bugetul american.

Obama, care îşi va promova planul în discursul despre starea naţiunii de marţi, vrea să folosească o parte din banii rezultaţi în urma majorării taxelor pentru extinderea facilităţilor pentru îngrijirea copiilor şi pentru educaţia superioară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe