BNR a suspendat drepturile de vot ale lui Carabulea şi Tănase la Banca Carpatica
alte articole
Banca Naţională a României (BNR) a dispus joi suspendarea drepturilor de vot ale lui Ilie Carabulea şi Corneliu Tănase, principalii acţionari ai Băncii Carpatica), şi le-a interzis, de asemenea, acestora să mai achiziţioneze acţiuni ale băncii, potrivit unui raport publicat la bursă.
Conform Ziarul Financiar, este pentru prima dată când BNR ia o astfel de decizie împotriva acţionarilor unei bănci. BNR a declarat că motivele deciziei sale nu au legătură cu performanţele operaţionale şi financiare ale băncii ci cu faptul că cei doi acţionari nu mai îndeplinesc criteriul de reputaţie.
În ceea ce-l priveşte pe Ilie Carabulea, BNR arată că acesta este cercetat penal de către Direcţia Naţională Anticorupţie, în dosarul Carpatica, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la abuz în serviciu, neîndeplinind astfel criteriului de reputaţie, din perspectiva integrităţii. BNR i-a suspendat drepturile de vot şi lui Corneliu Tănase, după ce a decis că cei doi acţionează în mod concertat.
Carabulea şi Tănase deţin împreună 52,5077% din capitalul social al băncii. Imediat după anunţul BNR, acţiunile băncii se tranzacţionau în scădere, la 0,0617 lei (la ora 13). O oră mai târziu, ultimul preţ afişat urcase la 0,0628 lei, informează Hotnews. Astăzi, la ora 10:33., Bursa de Valori Bucureşti (BVB) suspendase de la tranzacţionare acţiunile Băncii Comerciale Carpatica
Decizia BNR vine la câteva zile după ce Carabulea şi Tănase au cerut convocarea AGA pentru a schimba conducerea băncii.
Reamintim că Ilie Carabulea este acuzat, alături de Marian Mîrzac că în perioada mai - decembrie 2013, au reuşit să tergiverseze, prin mijloace frauduloase, şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de ASF faţă de societatea de asigurări. În acest scop, cei doi au recurs la "cointeresarea" mai multor funcţionari din cadrul ASF. Despre Carabulea se crede că este beneficiarul OUG-ului ce reglementează activitatea ASF, dat de guvernul Ponta special pentru a proteja interesele firmei de asigurări Carpatica.
Conform DNA, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru a introduce un criteriu de incompatibilitate care să îl îndepărteze pe un vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, (Daniel Tudor) la cererea lui Marian Mîrzac, omul lui Ilie Carabulea. Anchetatorii susţin că Mîrzac avea drept obiectiv crearea unui pol de influenţă în ASF şi ocuparea funcţiei de vicepreşedinte al instituţiei, poziţie din care ar fi putut servi mai bine interesele companiei de asigurări Carpatica Asig SA, controlată de Ilie Carabulea.