Laţul pare să se strângă în jurul fostul comisar al securităţii chineze

O serie de noi arestări în rândul oficialilor de nivel înalt din Partidul Comunist Chinez, toate asociate cu Zhou Yongkang, indică faptul că actuala conducere a partidului avansează rapid în ancheta sa legată de fostul ţar al securităţii.
Zhou Yongkang la sesiunea de deschidere a Congresului Naţional al Poporului, 5 martie 2012. (Liu Jin / AFP / Getty Images)
Matthew Robertson
12.03.2014

O serie de noi arestări în rândul oficialilor de nivel înalt din Partidul Comunist Chinez, toate asociate cu Zhou Yongkang, indică faptul că actuala conducere a partidului avansează rapid în ancheta sa legată de fostul ţar al securităţii. Liderii de partid marchează public fiecare etapă a campaniei lor sistematice de demontare a reţelei subordonate lui Zhou, înainte probabil că în cele din urmă sa se ocupe de el.

Cea mai recentă arestare a fost cea a oficialului de securitate pe nume Liang Ke, fost director al Ministerului Securităţii de Stat (MSS) Municipal din Beijing, una dintre forţele secrete de poliţie politică ale Chinei. MSS este o agenţie de informaţii care se ocupă atât cu spionajul internaţional cât şi cu supravegherea şi oprimarea poporului chinez pe care partidul comunist îl consideră o ameninţare la adresa puterii sale.

Arestarea lui Liang Ke a fost mediatizată pe site-urile oficiale de stat cât şi pe cele interne majore. Aceasta trimite un semnal la rangul partidului şi vorbeşte despre stadiul anchetei lui Zhou Yongkang, pentru că, de obicei, chestiunile legate de serviciile de securitate sunt învăluite în secret.
Se spune că Liang transmitea informaţii lui Zhou Yongkang obţinute din reţeaua sa de spionaj, interceptări telefonice şi acces la secretele conducerii. The New York Times informează că un consilier pe probleme de politică şi un fost oficial de securitate au declarat că Liang a fost suspectat de a-l fi ajutat pe Zhou "dincolo de mijloacele şi canalele aprobate".

Zhou Yongkang, în vârstă de 71 de ani, este unul dintre oficialii de cel mai înalt rang din partidului comunist, care a fost implicat într-o anchetă de acest gen de când partidul a preluat puterea în China în 1949.

Înainte ca ancheta să ajungă la forţele de securitate, conducerea partidului a demontat reţeaua politică a lui Zhou din sectorul petrolier dominat de stat şi din provincia Sichuan bogată în energie.

Guvernatorul adjunct al unei provincii, în centrul atenţiei


Săptămâna trecută, autorităţile au anunţat că Ji Wenlin, un guvernator adjunct al provinciei Hainan, o insulă din sudul Chinei, a fost pus sub investigaţie.

Vestea arestării lui Ji Wenlin a fost dezbătută pe scară largă de către observatorii politici, din cauza apropierii sale de Zhou Yongkang. Timp de aproape un deceniu, între 1998 şi 2008, el a fost asistentul personal al lui Zhou şi l-a însoţit într-o serie de roluri, inclusiv în industria petrolieră şi aparatul de securitate.

După ce Zhou şi-a asumat rolul său în calitate de şef al Comitetului de Afaceri Politice şi Juridice, Ji Wenlin a devenit director adjunct al Oficiului Central pentru Menţinerea Stabilităţii, funcţie ce necesita rapoarte către Zhou, care superviza întregul sistem de securitate.

Când vestea arestării lui Ji a fost anunţată, rapoartele de ştiri din China continentală au fost neobişnuit de explicite privind conexiunea sa cu Zhou Yongkang. De obicei, dacă un caz este extrem de sensibil din punct de vedere politic, cenzorii Partidului Comunist blochează pe internet toate referinţele nefavorabile.

Observatorii au luat aceasta ca pe încă un semn că valul s-a întors împotriva lui Zhou Yongkang, anterior unul dintre cei mai puternici oficiali din Partid.

Zhou Yongkang a fost şeful aparatului de securitate al Partidului Comunist până în noiembrie 2012, când s-a instalat o nouă conducere. De atunci, reţelele politice pe care Zhou şi aliaţii săi le-au construit cu grijă în decursul a peste un deceniu, au fost demontate una câte una. Deja de o perioadă lungă de timp se zvoneşte că Zhou se află în centrul unei anchete din ce în ce mai strânse.

Noua conducere îşi pune amprenta

Distrugerea lui Zhou Yongkang semnalează un eveniment în politica chineză, demonstrând ponderea noii conduceri şi viteza cu care aceasta a prins frâiele puterii în China comunistă. Zhou este considerat a fi o ţintă majoră pentru liderii actuali datorită legăturilor sale strânse cu Bo Xilai, fostul membru al Biroului Politic, care este acum în închisoare, precum şi din cauza puterii pe care a acumulat-o în fruntea forţelor de securitate.

Zhou a fost instalat ca şef al aparatului de securitate internă de către fostul lider al regimului, Jiang Zemin, care avea nevoie de un soldat de încredere pentru a continua punerea în aplicare a campaniei împotriva Falun Gong, o practică spirituală asupra căreia Jiang Zemin a iniţiat o persecuţie în 1999.

Pentru Bo Xilai, Zhou Yongkang, Jiang Zemin şi alţi oficiali asociaţi lor, suprimarea Falun Gong a fost o întreprindere comună din care ei puteau beneficia pe plan personal şi politic.

Necesitatea de a se asigura că liderii comunişti de mai târziu nu ar fi răsturnat campania şi nu ar fi permis expunerea abuzurilor extreme care au fost asociate cu aceasta - execuţii, tortură organizată, detenţii secrete, recoltarea de organe de la oameni în viaţă pentru profit – se crede că a ocupat o mare parte din activitatea lor politică, şi în cele din urmă a generat comportamentul nesăbuit care a dus la căderea lui Bo Xilai în 2012.

Ca urmare a ascensiunii lui Xi Jinping la putere la sfârşitul anului 2012, sistemul de re-educare prin muncă în lagăre, care au funcţionat în China începând cu 1950, a fost desfiinţat (deşi multe facilităţi încă funcţionează sub alte nume), şi Li Dongsheng, şeful Biroul 610, grupul operativ de poliţie secretă folosit pentru a implementa campania împotriva Falun Gong, a fost arestat şi pus sub investigaţie. Aceste mişcări, cu toate acestea, nu sunt considerate de către analiştii politici a fi o încercare a lui Xi Jinping de a apăra Falun Gong, ci un mijloc pragmatic de a-şi elimina adversarii politici.

Despre izolarea lui Zhou Yongkang prin dezmembrarea reţelei sale, Wu Wei, un fost oficial, a fost citat de The New York Times ca spunând: "Acest lucru poate fi comparat cu scoaterea dinţilor unui tigru, transformând-ul astfel într-o pisică bolnavă". Xi Jinping, şeful de partid, a declarat că principala sa campanie, cea de anti-corupţie, va viza atât "tigrii" cât şi "muştele", referindu-se deopotrivă la oficialii de toate rangurile.

Aceste manevre politice au avut loc, de asemenea, nu cu mult timp înainte de cele "două întâlniri", care se aşteaptă să aibă loc la Beijing, în luna martie. Legislativul controlat de partid şi corpul consultativ al acestuia se întâlnesc în capitală în această perioadă, în fiecare an.

Hua Po, un analist politic independent, a declarat pentru New Tang Dynasty Television că "vor avea loc lupte pe viaţă şi pe moarte între cele două părţi la cele două reuniuni. Pentru a se asigura că cele două întâlniri se vor desfăşura lin şi fără neprevăzut, s-ar putea ca mai înainte de toate Zhou Yongkang să fie expus şi pedepsit".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor