Daniel Chiţoiu făcut scăpat de Parlament

Camera Deputaţilor a respins marţi, prin vot secret, cererea procurorilor anticorupţie de ridicare a imunităţii fostului Ministru de Finanţe, Daniel Chiţoiu, în vederea începerii urmăririi penale.
Camera Deputaţilor, Daniel Chiţoiu, vot pentru începerea urmăriri / neurmărirri penale (Epoch Times România)
Loredana Diacu
11.03.2014

UPDATE: Camera Deputaţilor a respins marţi, prin vot secret, cererea procurorilor anticorupţie de ridicare a imunităţii fostului Ministru de Finanţe, Daniel Chiţoiu, în vederea începerii urmăririi penale.

248 de deputaţi au votat “impotriva” cererii Parchetului, 108 pentru iar 4 voturi au fost anulate.

* * *

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a respins marţi cererea procurorilor DNA de începere a urmăririi penale împotriva lui Daniel Chiţoiu în dosarul Carpatica. Cinci dintre deputaţi au votat în favoarea începerii urmăririi penale, 16 "împotrivă", patru buletine de vot au fost anulate, iar un vot a fost nul.

Daniel Chiţoiu a "pledat" nevinovat în faţa deputaţilor jurişti: "În primul rând, am spus că sunt nevinovat. Le-am spus că niciodată nu m-am sustras de a da declaraţii justiţiei şi în special procurorilor DNA legat de modul cum a fost promovată Ordonanţa 94/2013 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară. Le-am explicat şi le-am dat toate detaliile privind modul de elaborare şi de aprobare în Guvern a acestei ordonanţe de urgenţă. Le-am spus că n-am nicio legătură şi că nu există nicio dovadă la dosar că aş fi organizat acest grup infracţional organizat şi am protejat interesele unei societăţi în domeniul asigurărilor. De asemenea, cum au observat şi dânşii, de la dosar nu exista nicio dovadă împotriva mea" le-a declarat Chiţoiu jurnaliştilor, după aflarea deciziei.

Reamintim că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să solicite Camerei Deputaţilor aviz pentru urmărirea penală a lui Daniel Chiţoiu, în dosarul "Carpatica", pentru abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, în perioada în care a fost ministru al Finanţelor. Procurorul general, Tiberiu Niţu, a înaintat Camerei referatul DNA privind cererea de aviz pentru urmărirea penală a lui Chiţoiu.

Din probele administrate de procurori DNA a rezultat că, în calitate de ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu s-ar face vinovat de iniţierea proiectului de ordonanţă de urgenţă care a permis înlocuirea lui Daniel Tudor din funcţia de vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor, în scopul înlocuirii acestuia cu Marian Mârzac, "care urma să garanteze, în mod fraudulos, protecţia intereselor financiare ale S.C. CARPATICA ASIG S.A.", conform procurorilor DNA.

Procurorii mai acuză că, prin faptele comise, Chiţoiu a adus vătămări atât intereselor Guvernului şi ASF cât şi lui Daniel George Tudor, vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor, care a fost nevoit să demisioneze din funcţia ocupată.

Crin Antonescu a anunţat că deputaţii liberali vor vota în favoarea începerii urmăririi penale în cazul lui Chiţoiu, pentru că poziţia partidului să nu poată fi interpretată ca o obstrucţionare a justiţiei.

"Vom adopta o poziţie consecventă, o poziţie pe care am adoptat-o şi în cazul altor solicitări de acest sens, suntem pentru separaţia puterilor în stat, vom da un vot care să nu obstrucţioneze sau să nu fie suspectat în vreun fel că obstrucţionează posibilitatea organelor de anchetă de a-şi desfăşura activitatea. În acelaşi timp, tot în spiritul separaţiei puterilor în stat, avem semne de întrebare de principiu foarte serioase faţă de o cercetare care se desfăşoară în legătură cu un act normativ, că e vorba de un proiect de lege sau că e vorba de o ordonanţă de urgenţă", a afirmat Antonescu marţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor