Bloomberg: Cercetătorii olandezi au găsit virusul Wuhan în apa din sistemul de canalizare

.
. (pixabay.com)

Oamenii de ştiinţă olandezi au reuşit să găsească coronavirusul în apele reziduale ale unui oraş înainte de raportarea cazurilor bolii COVID-19, cauzată de virusul Wuhan, conform Bloomberg.

Aşa-numitul virus Wuhan (SARS-cov-2) este adesea eliminat în materiile fecale ale persoanelor infectate. Deşi este puţin probabil ca apele reziduale să devină o cale importantă de transmitere, circulaţia sporită a agentului patogen în comunităţi va creşte cantitatea viruşilor care curge în sistemele de canalizare, au declarat luni Gertjan Medema şi colegii de la Institutul de cercetare a apei KWR din Nieuwegein.

Cercetătorii au detectat material genetic provenit de la virusul Wuhan la o staţie de tratare a apelor uzate din Amersfoort pe 5 martie, înainte de a fi raportate cazuri în oraş, situat la aproximativ 50 de kilometri sud-est de Amsterdam.

Olanda a confirmat primul caz Covid-19 pe 27 februarie şi a descoperit că lucrătorii din domeniul sănătăţii din sudul ţării s-au îmbolnăvit câteva zile mai târziu - semn că s-a răspândit în comunitate.

Existenţa virusului Wuhan în fecale poate dezvălui riscul ascuns de răspândire.

Cazul nu este primul care indică transmisia prin canalizare. Cu câteva săptămâni în urmă, un bloc de apartamente din Hong Kong a fost parţial evacuat după mai multe cazuri de îmbolnăvire în grup, care au ridicat semne de întrebare despre o asemenea posibilitate. Motivul apariţiei îmbolnăvirii acestui grup a rămas neclar.