Bloomberg: Cercetătorii olandezi au găsit virusul Wuhan în apa din sistemul de canalizare

. (pixabay.com)
A.P.
01.04.2020

Oamenii de ştiinţă olandezi au reuşit să găsească coronavirusul în apele reziduale ale unui oraş înainte de raportarea cazurilor bolii COVID-19, cauzată de virusul Wuhan, conform Bloomberg.

Aşa-numitul virus Wuhan (SARS-cov-2) este adesea eliminat în materiile fecale ale persoanelor infectate. Deşi este puţin probabil ca apele reziduale să devină o cale importantă de transmitere, circulaţia sporită a agentului patogen în comunităţi va creşte cantitatea viruşilor care curge în sistemele de canalizare, au declarat luni Gertjan Medema şi colegii de la Institutul de cercetare a apei KWR din Nieuwegein.

Cercetătorii au detectat material genetic provenit de la virusul Wuhan la o staţie de tratare a apelor uzate din Amersfoort pe 5 martie, înainte de a fi raportate cazuri în oraş, situat la aproximativ 50 de kilometri sud-est de Amsterdam.

Olanda a confirmat primul caz Covid-19 pe 27 februarie şi a descoperit că lucrătorii din domeniul sănătăţii din sudul ţării s-au îmbolnăvit câteva zile mai târziu - semn că s-a răspândit în comunitate.

Existenţa virusului Wuhan în fecale poate dezvălui riscul ascuns de răspândire.

Cazul nu este primul care indică transmisia prin canalizare. Cu câteva săptămâni în urmă, un bloc de apartamente din Hong Kong a fost parţial evacuat după mai multe cazuri de îmbolnăvire în grup, care au ridicat semne de întrebare despre o asemenea posibilitate. Motivul apariţiei îmbolnăvirii acestui grup a rămas neclar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor