Virusul Wuhan. Parlamentul maghiar îi conferă puteri speciale premierului Viktor Orban

Viktor Orban
Viktor Orban (THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)

Prim-ministrul ungar Viktor Orban a primit puteri suplimentare pentru a lupta împotriva virusului Wuhan cu un mandat deschis, luni, după ce Parlamentul a aprobat o lege depusă de guvernul său cu o majoritate covârşitoare a partidului Fidesz.

Orban, care şi-a sporit treptat puterea în perioada de când se află în funcţie, a solicitat extinderea stării de urgenţă, care să-i ofere guvernului său naţionalist dreptul de a adopta decrete pentru a face faţă crizei coronavirusului.

Legislaţia a declanşat critici din partea opoziţiei ungare, a grupurilor pentru drepturile omului şi a Consiliului Europei, principalul forum al drepturilor europene, deoarece nu prevede un interval de timp clar.

Textul prevede instituirea pedepselor cu închisoarea pentru difuzarea de „ştiri false”, ceea ce a dus la proteste ale Opoziţiei şi ale puţinelor instituţii independente de presă din ţară.

O altă clauză a proiectului evocă posibilitatea unei „pauze parlamentare forţate”, care ridică temeri privind o eventuală suspendare a sesiunii Parlamentului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe