Guvernul spaniol dat în judecată pentru că a cerut oamenilor să participe la marşuri pe 8 martie, în plină epidemie
focus
alte articole
Guvernul spaniol este trimis în judecată pentru neglijenţă gravă, deoarece i-a încurajat pe cetăţeni să participe la mitinguri feministe ample care au avut loc în toată ţara pe 8 martie, putând expune sute de mii de oameni la infecţia cu virus Wuhan.
„Un proces înaintat pe 19 martie acuză guvernul spaniol, care este extrem de ideologizat, întrucât partenerul de coaliţie Podemos, comunist, a fost fondat cu sume de bani donate de guvernului venezuelean.
Politicienii spanioli sunt acuzaţi că au pus în pericol siguranţa publică încurajând publicul să participe la peste 75 de marşuri feministe, desfăşurate în Spania în 8 martie, pentru a marca Ziua Internaţională a Femeii”, scrie Soeren Kern.
La mitinguri au participat vicepremierul spaniol, precum şi soţia şi mama prim-ministrului.
Numai la Madrid, care în momentul de faţă este lovit serios de epidemia declanşată de virusul Wuhan, „mii de femei au participat la marş ... împotriva inegalităţii de gen pentru a marca Ziua Internaţională a Femeii, în ciuda temerilor că adunările cu participare mare ar putea ajuta la răspândirea coronavirusului”, a raportat Reuters.
În pofida numeroaselor avertismente şi a guvernului care ordonase deja ca meciurile de fotbal şi baschet să fie organizate în spatele uşilor închise, fără spectatori, şeful echipei care gestiona efortul împotriva virusului Wuhan, Fernando Simon, a declarat că nu există niciun risc.
„Dacă fiul meu mă întreabă dacă poate merge, îi voi spune să facă ce vrea”, a declarat Simon.
Spania a înregistrat peste 8.000 de decese survenite de pe urma infectării cu virus Wuhan.
„Procesul, care are peste 5.000 de reclamanţi, îl acuză pe premierul spaniol Pedro Sanchez şi reprezentanţii săi din cele 17 regiuni autonome ale Spaniei de minciună şi înşelăciune”, scrie Kern. „Se presupune că guvernul a fost atât de hotărât să se asigure că marşurile feministe au loc pe 8 martie, încât a înnăbuşit în mod deliberat avertismentele cu privire la pandemie”.
Dacă sunt găsiţi vinovaţi, oficialii îşi vor pierde dreptul de a deţine funcţii publice între nouă şi 15 ani.
„Rezultatul apelurilor de participare la aceste demonstraţii şi aprobarea lor directă de către oficiali guvernamentali, inacţiunea guvernului central prezidat de acuzat, premierul Pedro Sanchez, a determinat ca guvernul să adopte o direcţie complet diferită de cea indicată de UE în raportul său. De ce nu a fost emis un ordin pentru a preveni orice tip de adunare de masă?", se întreabă Victor Valladares, un avocat cu sediul la Madrid care conduce procesul.
Culpabilitatea guvernului spaniol de a-şi expune propriii cetăţeni la virusul Wuhan în numele activismului social a fost aproape complet ignorată de presa occidentală.
Spania nu este singura ţară în care unii lideri au cerut cetăţenilor să participe la evenimente publice de masă, mitinguri şi parade uriaşe chiar în timpul apariţiei focarelor de virus Wuhan.
Au existat rapoarte în presă despre meciul de fotbal din Liga Campionilor, desfăşurat la Milano, pe 19 februarie, la care au participat în jur de 40.000 de locuitori din Bergamo. Evenimentul a fost descris drept o „bombă bacteriologică” în timpul căreia „virusul a fost răspândit pe scară largă”, potrivit primarului Giorgio Gori.
În Italia, primarul de stânga al Florenţei şi activişti de stânga cereau italienilor să îmbrăţişeze chinezi pe stradă pentru a face campanie împotriva stigmatizării, în ciuda faptului că mii de lucrători migranţi chinezi aflaţi în momentul respectiv în nordul Italiei puteau fi transmiţători asimptomatici ai virusului Wuhan.