Trupurile jurnaliştilor RFI ucişi în Mali au fost repatriate

Reporterii de la Radio France Internationale (RFI) Ghislaine Dupont şi Claude Verlon ucişi în Mali pe 2 Noiembrie 2013.
Reporterii de la Radio France Internationale (RFI) Ghislaine Dupont şi Claude Verlon ucişi în Mali pe 2 Noiembrie 2013. (PIERRE ANDRIEU / AFP / Getty Images)

Trupurile neînsufleţite ale celor doi jurnalişti francezi de la Radio France Internaţionale (RFI), asasinaţi sâmbătă în nord-estul Mali, au fost repatriate. Avionul având la bord sicriele lui Ghislaine Dupont (57 ani) şi Claude Verlon (55 ani) a aterizat marţi la ora 7.00 (ora Franţei) pe aeroportul parizian Roissy, cu o întârziere de 50 de minute faţă de orarul anunţat, informează Huffington Post.

Aproximativ 20 de persoane, rude, prieteni şi colegi de serviciu, s-au strâns dimineaţa devreme în sala de aşteptare a aeroportului pentru repatrierea corpurilor celor doi jurnalişti. Conform unor surse oficiale, Francois Hollande a fost şi el prezent la aeroport pentru a prezenţa condoleanţe rudelor îndoliate şi a aduce un ultim omagiu jurnaliştilor RFI.

Cei doi jurnalişti au fost ucişi sâmbătă, fiind împuşcaţi la puţin timp după ce au fost răpiţi de persoane înarmate. Dupont şi Verlon au fost răpiţi după o întâlnire cu un lider al Mişcării Naţionale de Eliberare al Azawad (MNLA), mişcare prin care comunitatea tuaregă îşi solicită independenţa. Cadavrele au fost găsite de soldaţi, la 12 kilometri distanţă de Kidal.

Corpurile lor au fost repatriate cu un avion militar ce a plecat, luni seara, de la Bamako, Mali. Pe aeroportul din capitala ţării, preşedintele Ibrahim Boubacar Keïta le-a adus un ultim omagiu celor doi jurnalişti, decorându-i post-mortem în numele naţiunii Mali. El a dat asigurări că va face totul pentru a-i găsi pe asasini.

"Ţin legătura cu preşedintele Hollande, vom face totul pentru ca ancheta să fie finalizată cu succes şi să îi arestăm pe vinovaţi", a dat asigurări preşedintele Keïta.

Ministrul francez de externe, Laurent Fabius i-a asigurat, de asemenea, pe francezi că se vor face toate eforturile pentru ca asasinii să fie găsiţi şi pedepsiţi.

Sicriele au fost aduse în ţara de o delegaţie RFI, condusă de Marie-Christine Saragosse, preşedintele France Medias Monde, holdingul media care înglobează posturile de ştiri externe din Franţa.

Miercuri, Franţa va aduce un omagiu public celor doi jurnalişti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe