Doi ziarişti francezi omorâţi în Mali
alte articole
Ministrul Afacerilor Externe din Paris a anunţat sâmbătă, 2 noiembrie, moartea a doi jurnalişti francezi de la Radio France Internaţional (RFI), răpiţi de oameni înarmaţi în timp ce făceau un reportaj în Kidal în partea de nord-est a Mali.
Ministerul declară că "va face totul pentru a face lumină cu privire la circumstanţele morţii lor". Potrivit site-ului Malijet, jurnalista Ghislaine Dupont în vârstă de 51 de ani şi cameramanul ei, Claude Verlon în vârstă de 58 de ani, au fost ucişi cu o tăietură la gât.
Cadavrele au fost găsite la 12 kilometri de distanţă de Kidal, de către soldaţi implicaţi în operaţiunea Serval. Dupont şi Verlon au fost răpiţi după o întâlnire cu un lider al Mişcării Naţionale de Eliberare al Azawad (MNLA), prin care comunitatea tuaregă îşi solicită independenţa.
Cei doi jurnalişti aveau de gând să ajungă la Tessalit, dar un comando de patru persoane i-ar fi răpit imediat după ce au ieşit din casa exponentului de la MNLA.
Cei doi nu erau novici, ci reporteri cu experienţă, la a doua misiune de acest gen în ţară. Potrivit directorului general al Radio France Monde: "Nu se poate da un bodyguard pentru fiecare jurnalist. A fost o barbarie, dar ce trebuie să facem? Să oprim trimiterea de reporteri în jurul lumii să facă reportaje? Refuz".
Hollande: "Vom lupta mereu împotriva terorismului"
Preşedintele francez, Francois Hollande şi preşedintele din Mali, Boubacar Ibrahim Keita, au reafirmat "determinarea de a câştiga bătălia comună în lupta împotriva terorismului" după răpirea şi uciderea celor doi reporterii francezi în ţara africană. Într-o convorbire telefonică cei doi şefi de stat „au subliniat dorinţa de a continua neabătuţi lupta împotriva grupurilor teroriste încă prezente în nordul Mali".
UE exprimă "Durere pentru reporteri ucişi"
Şeful diplomaţiei europene, Catherine Ashton, şi-a exprimat "profunda tristeţe", pentru uciderea celor doi jurnalişti francezi în Mali şi a promis că UE va continua să sprijine autorităţile din acea ţară în luptă împotriva terorismului. "Această crimă nu trebuie să rămână nepedepsită", a declarat purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei, Ashton, care a adresat un gând "pentru familiile acestor noi victime ale terorismului".