Alimente benefice pentru întărirea imunităţii în sezonul rece

Iarna bate la uşă şi organismul are nevoie să se întărească, să-şi crească imunitatea, pentru a face faţă perioadei de toamnă târzie - iarnă care urmează. Ar trebui să profităm de fructele şi legumele prospete care se pot procura încă.
Sfecla roşie
Sfecla roşie (Pixabay.com)

Stresul, o alimentaţie deficitară, diferite boli sunt doar câteva dintre cauzele scăderii imunităţii organismului, când se reduce capacitatea de apărare împotriva agenţilor infecţioşi (virusuri, bacterii sau paraziţi) sau a proliferării celulelor canceroase.

Pe lângă odihna activă, mersul pe jos în aer liber, o activitate relaxanta, practicarea exerciţiilor fizice şi a meditaţiei, care sunt benefice pentru menţinerea unei stări bune de sănătate, este recomandabil o alimentaţie sănătoasă.

Vă prezentăm câteva alimente care ajută la creşterea imunităţii organismului.

1. Spanacul

Originar din Afganistan şi Turcia, spanacul are proprietăţi terapeutice importante. În afară de faptul că este o mâncare uşoară şi gustoasă, acesta este recomandat în special persoanelor aflate în convalescenţă, copiilor, persoanelor în vârstă sau femeilor însărcinate. Spanacul este o sursă naturală de acid folic care curăţă şi regenerează tractul intestinal (stomac, duoden, intestin subţire, intestin gros) şi conţine antioxidanţi, o multitudine de nutrienţi: minerale - potasiu, mangan, zinc, magneziu, fier şi calciu -, vitamina C şi B12, pigmenţi şi fito nutrienţi . Consumând spanac se reglează tensiunea arterială, scade nivelul colesterolului, reduce inflamaţiile şi revitalizează organismul şi, desigur, întăreşte sistemul imunitar.

2. Varza

Varza aduce beneficii pentru sănătate, de la efecte antiinflamatorii, la protecţia pe care o oferă tractului digestiv şi sistemului cardiovascular. Fiind o sursă bogata de vitamina C, unul dintre cei mai puternici antioxidanţi, vitaminele A şi E şi fibre, contribuie la prevenirea şi tratarea multor boli, precum deficienţa de vitamina C, ulcer, anumite tipuri de cancer, depresia, bolile autoimune, gripele si răcelile etc.

Totodată, este recomandată de dieticieni datorită proprietăţilor sale nutriţionale (este o legumă hipo-calorică - în jur de 25 de calorii la 100 de grame), reglând greutatea corporală.

3. Sfecla

Sfecla îmbunătăţeşte, la rândul ei, sistemul imunitar: este o sursă excelentă de vitamine (A, B,C, E, K) şi minerale (magneziu, fosfor, fier, calciu, potasiu, măgan) şi fibre. Sfecla te poate ţine departe de cele mai crunte boli precum cancerul, bolile hepatice sau cardiovasculareConsumat regulat poate îmbunătăţi funcţia creierului, consolidează vezica biliară şi ficatul. Se recomandă consumarea sucului de sfeclă în amestec cu suc de mere sau de morcovi, deoarece este extrem de concentrat.
Dintre toate legumele, despre sfecla se spune că are cea mai eficientă acţiune antitumorală şi poate preveni dezvoltarea cancerului.

4. Broccoli

Este o legumă înrudită cu varza şi este o sursă excelentă de vitamina A, C, B2, acid folic potasiu, selenium, fier şi calciu, cu efecte deosebite antioxidante şi anticancerigene. Consumul de broccoli asigură buna funcţionare a sistemului nervos, reglează tensiunea arterială, atenuează stările gripale şi de răceală, ajută în lupta împotriva îmbătrânirii.

5. Morcovii

Morcovii îşi arată eficienţa în întărirea sistemului imunitar datorită conţinutului de vitamine A, C şi din complexul B, în minerale ca fier, potasiu, calciu, magneziu, betacaroten, asparagina. Consumul de morcovi ajută la îmbunătăţirea vederii, a funcţiei hepatice, oferă ajutor sistemului nervos si alcalinizează sângele, ste recomandat împotriva reumatismului, gutei sau artritei, scad colesterolul.

Totodată, consumul de morcov crud este benefic în combaterea cancerului de plămâni şi de colon.

6. Iaurtul

Iaurtul stimulează sistemul imunitar şi reface flora intestinală, fiind recomandabil în prevenirea răcelilor. Dacă consumaţi dimineaţa un pahar cu iaurt vi se întăreşte imunitatea, îmbunătăţeşte digestia, previne constipaţia, osteoporoza şi sindromul de colon iritabil şi poate reduce inflamaţiile.