Baza de date a Primăriei Sectorului 5, atacată. Hackerii au scos la vânzare datele a 200.000 de bucureşteni

(Captură Foto)
Andrei Popescu
11.11.2024

Hackerii care au furat baza de date a Primăriei Sectorului 5, iar apoi au pus la vânzare pe darkweb datele a circa 200.000 de cetăţeni ai sectorului, au fost luaţi “peste picior” de angajaţii instituţiei, în timpul “negocierilor”, relatează Buletin de Bucureşti.

Darkweb este o parte a internetului care nu este indexată de motoarele de căutare tradiţionale precum Google şi care se accesează prin intermediul unor reţele speciale ce criptează traficul şi ascunde identitatea utilizatorilor, facilitând în acest mod activităţi infracţionale, care includ vânzări de arme, pornografie infantilă printre altele.

Potrivit sursei citate, atacatorii au publicat o mică parte dintre datele furate de la Sectorul 5, inclusiv convorbiri audio între angajaţi, în care se discută despre “lista de personal pentru parlamentare”.

De asemenea, hackerii ar fi obţinut acces la date ale Poliţiei Locale, inclusiv discuţii între angajaţi, amenzile date de Poliţia Locală şi planificarea patrulelor.

Expertul în securitate cibernetică Bogdan Albei de la stop-ransomware.ro a declarat, pentru Buletin de Bucureşti, că informaţiile furate, care se află acum la vânzare pe darkweb, ar putea fi făcute publice în următoarele zile:

“Eu cred că datele vor fi publicate, nu le cumpără nimeni 100%. Plus că preţul a ajuns undeva la 50.000 de euro, ceea ce pentru gruparea aceasta este infim. Cred că vor să se răzbune pentru modul în care au fost trataţi. N-am mai întâlnit astfel de situaţii, e cumva telenovelistic.”

 (buletin.de/bucuresti)
(buletin.de/bucuresti)

Conform site-ului citat, mai multe capturi de ecran arată că atacatorii, care fac parte din gruparea RansomHub, au fost luaţi “peste picior” de angajaţii Primăriei Sectorului 5.

De exemplu, într-o conversaţie datată 27 octombrie 2024, hackerii îi cer angajatului să plătească 150.000 de dolari în Bitcoin pentru a recupera accesul la datele instituţiei.

Angajatul le-a răspuns în derâdere şi i-a întrebat dacă poate plăti în “Robux” (monedă virtuală dintr-un joc numit Roblox destinat copiilor), iar apoi a glumit pe seama sumei cerute şi a minimizat gravitatea situaţiei, numind datele a 200.000 de cetăţeni “o reţetă pentru clătite”.

Hackerii îi răspund că acceptă doar Bitcoin şi îi trimit un link către o platformă de unde poate achiziţiona criptomonede.

Fii serios, încetează cu glumele legate de Robux. Îţi voi oferi o soluţie rapidă pentru această problemă fără prea multă agitaţie şi publicitate, i s-a răspuns.

Totodată, site-ul citat a descoperit că în anunţul grupării RansomHub despre datele furate de la Primăria Sectorului 5 apar numele unor persoane cu funcţii importante în primărie, de la viceprimarul Mircea Nicolaidis, până la directori, inspectori, dar şi poliţişti locali. Mai multe detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor