PSD promite că va "reindustrializa România" / Moşteanu: Poveşti de adormit copiii. Aţi dus economia în gard, acum jucaţi alba-neagra

Emisiunea "Studio Politic"
Andrei Pricopie
13.11.2024

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a anunţat că rata inflaţiei va creşte la finalul anului. Ce ne aşteaptă după alegeri, vor urma majorări de taxe? În timp ce social-democraţii dau asigurări că nu vor majora birurile şi vor "reindustrializa România", cei din USR avertizează că urmează prăpădul pentru oamenii care muncesc, pentru că statul va băga mâna adânc în buzunarele lor.

O dezbatere pe această temă a avut loc între Ionuţ Moşteanu, purtătorul de cuvânt al USR, şi senatorul PSD Daniel Zamfir, într-o emisiune Digi24.

Jurnalistă: Mugur Isărescu a vorbit la BNR, la o conferinţă, din care aflăm despre ce ne aşteaptă legat de preţuri. Ceea ce spun cei de la BNR acum este că rata inflaţiei o să crească la finalul anului. Ce înseamnă asta? Înseamnă că preţurile vor creşte mai mult decât cresc în momentul acesta. O să fie o creştere accelerată. Şi eu vreau să vă întreb dacă asta o să fie, domnule Moşteanu, tendinţa după alegeri, pentru că se va întâmpla fix după alegeri. Şi cum ne luptăm cu asta?

Ionuţ Moşteanu (USR): Şi noi, opoziţia, şi organizaţiile de business trag semnale de alarmă de luni de zile, noi de ani de zile, pentru că vedem cum au crescut datoriile statului român, cum au crescut cheltuielile aparatului de stat în ultimii ani, cât de puţini bani... sau care e ritmul fondurilor europene şi a banilor din PNRR, în continuare.

Stăm cu tranşa 3 de un an de zile, trebuia să fie deja şi tranşa 4 încasată, şi pierdem banii ăştia din PNRR, bani pe care guvernanţii îi aşteptau şi pe care şi-i puseseră la socoteală la teşcherea să-i cheltuie. Banii ăştia nu sunt, cheltuielile cu aparatul bugetar au crescut de la lună la lună, se aruncă cu banii, ajungem cu deficitul la peste 8% anul ăsta.

Am văzut un plan fiscal pe termen mediu care spune că vom intra înapoi în nişte cifre controlabile de fiscalitate ca stat în următorii ani, însă acolo nu e nimic concret. Zice reducem alea, reducem alea, dar cum faci, cum creştem?

Acum, şi BNR-ul spune, pare că încetineşte creşterea economică aia programată la începutul anului, pare că o să crească inflaţia după calculele noastre la finalul ăsta de an şi la începutul anului 2025, şi noi spunem, la anul, Ciucă şi Ciolacu vor sta cu mâinile adânc în buzunarele celor care muncesc, vor vrea să facă asta. Şi cel mai important este ca noi, USR, să fim la guvernare, să nu le permitem acest lucru. Trebuie pus înapoi, din punct de vedere fiscal, statul român trebuie să fie înapoi în cutiuţa lui, pentru că lucrurile au luat-o razna în ultimii ani.

Jurnalistă: Domnule Zamfir, ce înseamnă planul concret pentru anul viitor? Din ce putem să ne dăm seama în momentul acesta? Pentru că e clar că nişte reglaje trebuie făcute, asta scrie şi acolo, dar cum?

Daniel Zamfir (PSD): Deci vreau să vă spun, în primul rând, despre inflaţie. Inflaţia la sfârşit de an, în fiecare an şi în fiecare ţară, în luna decembrie, inflaţia creşte cu o anumită... aici era 4,7, o să crească undeva la 4,9, estimarea Băncii Naţionale.

Vreau să ştiţi că în programul fiscal, ăsta despre care vorbea domnul Moşteanu, şi aprobat de Comisia Europeană, noi ne-am asumat că în anul viitor nu creştem nicio taxă. Ca să fie toată lumea liniştită, lucrurile stau aşa: impozitul pe venit rămâne la fel, cota de TVA rămâne la fel, impozitul pe proprietate rămâne la fel, impozitul pe pensii peste 3.000 rămâne la fel.

Jurnalistă: TVA-ul ăla din urmă, adică TVA-ul care are valori mai reduse în momentul acesta?

Daniel Zamfir: Cotele de TVA reduse, acelea de 9,5%, rămân neschimbate. Ce putem discuta de la anul cu toţi factorii politici, ce înseamnă acea reformă fiscală care trebuie făcută şi anume felul în care veniturile, pentru că despre asta este vorba, noi putem creşte veniturile la bugetul statului prin acel program pe care noi l-am prezentat, şi anume reindustrializarea României.

Reindustrializarea înseamnă ajutor pentru industrii importante din România ca să reducem deficitul bugetar. Asta ştiţi ce înseamnă, creşterea veniturilor statului şi a bunăstării oamenilor.

Ionuţ Moşteanu (USR): Dar nu funcţionează aşa simplu.

Daniel Zamfir: Pentru că vorbiţi de inflaţie, eu vă dau un exemplu. De când este PSD la guvernare, inflaţia acumulată a fost undeva la 29%. Ştiţi cu cât a crescut, statistic, vorbeşte Eurostat: salariul minim pe economie a crescut cu 75%, pensia minimă a crescut cu 70%, salariul mediu a crescut cu 44%. Deci astea sunt lucruri concrete. Creşterea veniturilor a fost cu mult mai mare decât rata inflaţiei.

Cine nu vrea să vadă lucrurile astea şi să nu constate că ăsta este drumul, asta este calea sigură pe care trebuie să meargă România: dezvoltarea, că dezvoltându-se, banii ăştia intră în economie, vin venituri mai mari la bugetul statului, să poţi susţine şi creşterea veniturilor oamenilor şi, bineînţeles, proiectul de sănătate şi educaţie. E o realitate.

Ionuţ Moşteanu: Astea sunt poveşti de adormit copiii. Ştiţi că nu funcţionează aşa de la an la an, plus că nu industrializezi România la anul.

Daniel Zamfir: Ştiţi cât erau investiţiile când eraţi dvs. la guvernare? S-au dublat investiţiile.

Ionuţ Moşteanu: A fost pandemie, economia era închisă. Nu mai comparaţi mere cu pere. Acum aţi dus economia în gard, deşi n-aveaţi nicio problemă sistemică. Şi ziceţi acum că pac, pac, alba-neagra o să reindustrializăm România.

Jurnalistă: E un drum foarte lung către tot ce înseamnă o reaşezare aşa fiscală ce trebuie făcută şi către reindustrializare. Ideea e să nu fie nota de plată prea mare între timp. Cred că de asta ne temem cu toţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor