Băsescu şi temele pentru candidaţii la Parlamentul European
alte articole
Vineri, ziua în care s-a dat startul oficial al campaniei electorale pentru Parlamentul European, preşedintele Traian Băsescu "a sugerat" o serie de teme "de care depinde viaţa noastră, a românilor", exprimându-şi disponibilitatea de a participa la discuţii, pentru a "ajuta electoratul să înţeleagă miza alegerilor."
"Nu vreau să fiu nici diriginte, nici să dau partidelor teme", a asigurat şeful statului, într-o conferinţă de presă la Cotroceni, explicând că este foarte important să se înţeleagă miza alegerilor europarlamentare, având în vedere că PE este instituţia care "legiferează suprastatal."
"Presa le declară fără miză prea mare, ceea ce este profund greşit.", a afirmat Băsescu despre temele lui.
Temele enunţate de Traian Băsescu:
1. Accesul României în spaţiul Schengen: "Parlamentarii sunt extrem de importanţi în a face presiune pe statele membre, în a argumenta de ce România poate începe procesul de aderare, pornind de la premisa că intrarea în Schengen şi adoptarea monedei euro sunt elemente de integrare a ţării în UE", a afirmat şeful statului, citat de evz.
2.Modul cum din PE poate fi susţinut procesul de apropiere şi, ulterior, de integrare a Republicii Moldova de UE
Băsescu a explicat că este foarte important ca alegerile să fie câştigate de populari, nu de socialişti. Grupul socialist "a fost extrem de greu de convins să dea un vot care să creeze o perspectivă europeană pentru R.Moldova, în timp ce popularii şi liberalii au susţinut cu toată energia această perspectivă. Putem face o dezbatere pe această temă: ce e în avantajul României?" a explicat şeful statului.
Dacă vor câştiga socialiştii, preşedinte al Comisiei Europene va fi Martin Schulz, pentru care anexarea Crimeei era un fapt împlinit, a mai punctat Băsescu.
3. Integrarea romilor
"România face eforturi, de ani buni, ca problema integrării romilor să fie acceptată ca o problemă a UE, nu a României. Reacţiile statelor le vedeţi la tot pasul, ca şi cum România ar putea să le interzică romilor accesul liber la mişcare pe teritoriul UE", a enunţat Băsescu miza problemei.
4. Independenţa energetică şi gazele de şist ar fi un alt subiect de dezbatere interesant în campanie, a afirmat preşedintele.
"Europa a descoperit acum, cu ocazia tensiunilor din Ucraina, cât de vulnerabilă şi dependentă este de resursele energetice din Rusia. Ne schimbăm dependenţa către SUA, către ţările din Golf sau dăm prioritate utilizării propriilor noastre resurse? Subiectul gazelor de şist poate fi dezbătut."
5. Creşterea economică, reindustrializarea Europei
Cea mai mare parte a industriei UE este delocalizată în afara Europei, a afirmat Băsescu, afirmând că "s-a dovedit, cu ocazia crizei, că nu putem asigura prosperitate şi locuri de muncă numai din servicii."
În consecinţă, tema pe care ar trebui să o dezbată europarlamentarii este dacă ar trebui să declanşeze Europa o politică de reindustrializare pentru a crea "masiv locuri de muncă sigure?"
6. Politicile de ocupare a forţei de muncă
"Sunt 106 mil. euro destinaţi tinerilor, la dispoziţia României, începând din 1 ianuarie 2014. Sunt alte 460 mil. euro, tot de la aceeaşi dată, pentru creare de locuri de muncă în zone defavorizate. Ar fi interesant cum văd europarlamentarii noştri modul de utilizare a acestor bani. (...) Sunt convins că foarte mulţi tineri ar fi interesaţi", a declarat Băsescu.
7. Vrea România o Comisie Europeană mai puternică, sau una mai slabă?
O Comisie Europeană puternică înseamnă o cedare de suveranitate mai mare către Bruxelles, una slabă - o consolidare a suveranităţii statelor şi, implicit, o reducere a nivelului de integrare, a explicat Băsescu tema pentru candidaţii la PE.
În consecinţă, întrebarea pe care trebuie să o dezbată europarlamentarii este "Vrea România o UE mai integrată, să ne îndreptăm spre Statele Unite ale Europei, sau vrea România să stăm cât mai departe de cedarea de suveranitate?"
8. Utilizarea banilor europeni este un alt subiect de mare interes pentru electorat, a afirmat Băsescu, fără a intra în culisele acestui subiect.
9. MCV-ul.
"Mai vrem sau nu un MCV? A ajuns justiţia la un grad de independenţă suficient? Trebuie să luăm în considerare tentativele de afectare a independenţei justiţiei?", a lansat Băsescu o tiradă de întrebări, afirmând că, în viziunea sa, este extrem de important ca grupurile parlamentare din PE să fie informate despre poziţia pe care România o are şi grupurile să încerce să susţină poziţia României în mod unitar.
Alte probleme pe care şeful statului le-ar vrea dezbătute sunt uniunea bancară, aplicarea Tratatului fiscal şi funcţionarea Acordului de la Geneva cu privire la Ucraina, care, din punctul său de vedere "nu a fost suficient de clar pentru a crea obligaţii celor care pot asigura revenirea la normalitate a Ucrainei."
În lumina deselor incidente din domeniul sănătăţii, ultimul fiind operaţiile estetice executate ilegal, pe bază de mită, la Spitalul de Arşi din Capitală, şeful statului a mai afirmat că România are nevoie urgent de o nouă lege a Sănătăţii, care să-i trateze pe medici, pe profesorii din acest sector, "cu respectul cuvenit prin remuneraţia pe care o primesc, pe performanţă, nu de la stat."
De asemenea, şeful statului le-a reamintint partidelor politice că legea stabileşte sancţiuni cu închisoare de la 1 la 5 ani, pentru cei care nu respectă regulile de finanţare a campaniei electorale şi a avertizat că instituţiile statului vor privi au atenţie la desfăşurarea campaniei electorale.
"Nu vreau să fiu diriginte, am făcut doar o sugestie care ar putea fi în interesul românilor. Dacă partidele nu se angajează în dezbateri, nu o să am ce să fac şi în timpul campaniei voi încerca să explic elemente pe care le ştiu foarte bine, temele de interes major pentru România şi efectele dacă nu ne facem treaba", a concluzionat preşedintele.