Băsescu: Nu aduceţi la Cotroceni un om dependent de baroni, pe Victor Ponta. El va baroniza ţara

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, la emisiunea Adevărul Live, că unul din factorii principali care au provocat sărăcia din ţara noastră sunt baronii locali care trăiesc pe spatele cetăţenilor, adăugând că face apel la oameni să nu îl pună pe Victor Ponta preşedintele pentru ca acesta este omul baronilor şi drept urmare va „baroniza ţara”.

Întrebat dacă se va duce în vizită în zonele inundate, şeful statului a replicat: „Nu intenţionez să merg acolo pentru că ar naşte un nou conflict cu guvernul. Am vrut să merg acolo în ziua de Paşte. Dar consilierii mi-au spus că s-ar politiza tot. Că s-au trezit mai târziu, că au fost penibili cu barca... Dar să-l vezi pe Dragnea în Teleorman, unde a fost stăpân 16 ani, este jenant şi arată până unde merge făţărnicia baronilor. Modul cum au făcut intervenţia a fost penibil. Barca gonflabilă, trasă de subofiţeri... Au fost penibili ca apariţie, dar sper că nu inutili. Dacă mă duceam şi eu acolo, s-ar fi politizat. Le arăţi oamenilor că eşti alături de ei atunci când au nevoie. Ei îşi spun speranţa în Dumnezeu, dar ei ştiu că nu Dumnezeu le face diguri, ci autorităţile”.

Traian Băsescu îl acuză pe vicepremierul Liviu Dragnea că în loc să folosească banii alocaţi de Guvern să se implice în protejarea zonelor inundate el i-a folosit pentru alte lucruri, care nu sunt urgente, semn de corupţie în opinia preşedintelui.

„Corupţia e cea care a lovit mult şi în construcţia de drumuri locale, şi în inundaţii. Ia-o pe priorităţi cu banii alocaţi de Guvern şi implică-te în protejarea zonelor inundabile. Dar când în Teleorman toţi banii îi duci la Teldrum, apoi faci morişcă şi prin alte judeţe şi dai prioritate la lucrări care nu sunt urgente - sigur că e semn de corupţie. Dragnea locuieşte într-un palat la Alexandria. Când vezi bogăţia baronului şi sărăcia oamenilor pe care-i păcăleşte cu o găleată şi un kil de zahăr îţi dai seama că una din cauzele sărăciei e corupţia baronilor”, a subliniat şeful statului.

Preşedintele a făcut apel la populaţie să nu-l voteze pe Victor Ponta la prezidenţiale pentru că este omul baronilor şi odată ajuns pe scaunul de la Cotroceni va lua decizii împins de baroni şi nu de nevoile ţării.

„Sumele drenate de baroni sunt mai mari decât cele deturnate de miniştri. V-o spun din instinct. Mureşan a intrat în puşcărie pentru o neglijenţă la scoaterea din rezervă a unor cantităţi de ulei. Dar ia să vedem câţi bani au deturnat Dragnea, Nicuşor Constantinescu, Cozma. Le spun românilor: nu aduceţi la Cotroceni un om dependent de baroni, pe Victor Ponta. El va baroniza ţara. El spune "Vreau schimbarea!". Ce vrei să schimbi, ceea ce merge? ANI, Justiţia, Legea Educaţiei, adică tot ce merge? Un astfel de politician care-i apără pe baroni - sunt mesajele lui publice - e un pericol uriaş ca românii să aducă la Cotroceni un astfel de om care ia decizii împins de baroni şi nu de nevoile ţării”, a precizat Traian Băsescu.

Întrebat cum au ajuns aceşti baroni atât de puternici, şeful statului a explicat că unul din factorii care a contribuit la consolidarea poziţiei lor a fost politizarea instituţiilor descentralizate, pentru că îl judeţe se crează o formă de „familie”, la care se adaugă şi legea electorală care nu limitează mandatele preşedinţilor de Consilii Judeţene.

„În foarte multe situaţii au numit miniştri. Nu doar legea electorală e o problemă, poate că limitarea la 2 mandate de şef de CJ ar fi o soluţie. Însă forţa lor a crescut datorită a ceea ce se întâmplă în fiecare judeţ. E ceea ce am spus mereu şi am revenit pe mesaj: depolitizarea instituţiilor descentralizate. În judeţe se creează un fel de familie: şeful Poliţiei, şeful Direcţiei de educaţie, şeful Direcţiei agricole, şeful ANAF etc - toţi sunt puşi pe influenţă politică. În această capcană cad şi procurori, că le place să fie în cupola judeţeană. De ce credeţi că e nevoie de acţiuni ale DNA sau DIICOT central şi nu cele locale? Nu vreau să mă pronunţ pe cazul Berbeceanu”, a afirmat Băsescu.

Referitor la acuzaţiile potrivit cărora anchetele sunt îndreptate doar împotriva baronilor PSD, şeful statului a răspuns că „exact acelaşi lucru l-a spus Blaga în PDL când erau anchetaţi şi condamnaţi primarii PDL”.

„Exact acesta a fost mesajul cu care s-a câştigat în PDL: Băsescu nu arestează primarii. Este o minciună. Nu există, o spun public, situaţie în care eu să fi cerut vreunui procuror fă-l pe Mazăre, fă dosar la Vâlcea sau la Duicu. În schimb, ce există? Când am constatat că instituţiile descentralizate sunt în carteluri - mai ales unde baronii sunt foarte puternici, recunosc că în CSAT, după ce am declarat corupţia şi evaziunea ca ameninţări la adresa securităţii naţionale, s-a stabilit formarea unor structuri locale: procurori, ofiţeri SRI, ofiţeri de Poliţie, uneori şi cu ANAF, şi s-au reuşit operaţiuni extrem de dure, în mod deosebit acţiuni ale DIICOT. DIICOT a trecut mai puţin observat pentru că nu se ocupă de figuri publice. Sub Codruţ Olaru şi Alina Bica, DIICOT a demantelat multe grupări de crimă organizată”, a declarat preşedintele.