George Maior: 2014 - un an complex din punct de vedere al unor evoluţii politice şi sociale exterioare Serviciului
alte articole
Directorul SRI, George Maior a prezentat miercuri, în prezenţa şefului statului, bilanţul pe 2013 al instituţiei. Cu această ocazie, Maior, despre care s-a vehiculat ideea că ar avea şanse bune la prezidenţiale, dacă ar candida, a cerut să fie "eliminat din scenariile privind diverse candidaturi."
Conform şefului SRI, starea de securitate naţională a României a fost bună în anul 2013, în special datorită activităţii serviciului: "Nu am fost surprinşi de evenimente majore cu efect negativ pe ordinea de securitate naţională. Interesele strategice ale statului în domeniul securităţii naţionale au fost prezervate bine", a declarat George Maior.
Maior a reiterat faptul că, în România, corupţia în administraţie şi justiţie afectează buna funcţionare a statului iar evaziunea fiscală reprezintă un flagel care poate prejudicia bugetul de stat, şi a informat că SRI a trimis peste 9.000 de informări autorităţilor abilitate, Preşedinţiei şi Guvernului, vizând aceste aspecte, precum şi probleme legate de crimă organizată transfrontalieră.
SRI a dezvoltat noi capacităţi în ce priveşte securitatea cibernetică, protecţia infrastructurilor critice, securitatea economică şi energetică, a mai declarat Maior. În ceea ce priveşte contraterorismul, conform directorului SRI, serviciul a încercat să evite evenimente catastrofale, recurgând inclusiv la interdicţia intrării în ţară a unor persoane suspecte de terorism.
"Am abordat fenomene legate de extremism, fie că vorbim de un anumit activism social, legitim de altfel, dar şi extremismul de factură etnică" a mai declarat Maior.
În acest an, având în vedere "evoluţiile regionale complexe", serviciul îşi propune să se concentreze mai mult "pe o cunoaştere strategică în profunzime a acestor evoluţii" şi să se focalizeze pe construcţia "unui baraj informatic bun", care să protejeze interesele strategice ale României, geopolitice şi economice şi, în principal, securitatea energetică.
"Anul 2014 va fi un an complex din punct de vedere al unor evoluţii politice şi sociale exterioare Serviciului" a mai afirmat George Maior, declarând că SRI va opera având ca valori fundamentale "independenţa, neutralitatea, profesionalismul, axiologie deja încetăţenită în etosul serviciului" şi orice deviere de la aceste principii va fi sancţionată corespunzător. În acest context, Maior, a subliniat că îşi doreşte să fie eliminat din scenariile privind diverse candidaturi.
"SRI a evoluat până la punctul în care reprezintă o instituţie credibilă, apreciată de populaţie", a concluzionat George Maior, mulţumindu-i preşedintelui Băsescu pentru "sprijinul acordat în modernizarea SRI."
"Ţinând cont că e ultimul bilanţ la care participă Traian Basescu, îi mulţumesc pentru colaborarea foarte bună, pentru sprijinul acordat în modernizarea SRI, cu un trecut atât de complicat."