Antonescu: Ponta să ia atitudine faţă de declaraţiile „negustorului de energie” Martin Schulz

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că afirmaţiile preşedintelui Parlamentului European, socialistul Martin Schulz, referitoare la situaţia din Ucraina şi relaţia cu Rusia, sunt inacceptabile pentru România pentru ca interesele Uniunii Europene nu se rezumă doar la obţinerea unui preţ convenabil la energia furnizată de ruşi. Liderul PNL i-a cerut premierului Victor Ponta să ia atitudine faţă de aceste declaraţii.
Andrei Pricopie
09.04.2014

alte articole

Crin Antonescu, preşedinte PNL (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
09.04.2014

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că afirmaţiile preşedintelui Parlamentului European, socialistul Martin Schulz, referitoare la situaţia din Ucraina şi relaţia cu Rusia, sunt inacceptabile pentru România pentru că interesele Uniunii Europene nu se rezumă doar la obţinerea unui preţ convenabil la energia furnizată de ruşi. Liderul PNL i-a cerut premierului Victor Ponta să ia atitudine faţă de aceste declaraţii.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat marţi, în contextul crizei din Ucraina, că se opune pentru moment adoptării unor noi sancţiuni împotriva Rusiei, ţară cu care UE are „interese comune”, făcând referire la aprovizionarea cu energie, potrivit AFP. „UE a luat măsuri şi nu este necesar, pentru moment, să adopte noi măsuri”, a declarat Schulz, adăugând că „există interese comune” între Rusia şi UE.

„Care este interesul Rusiei? Să exporte energie. Care este interesul UE? Să aibă energie la preţuri rezonabile. Care este interesul Rusiei? Să câştige bani din exportul de energie, deoarece are nevoie de aceşti bani pentru a investi în ţara lor, iar pentru asta au nevoie de investiţiile care vin din Europa, deci există interese comune”, a argumentat acesta, susţinând totodată că îşi doreşte o „mai bună înţelegere între guvernul rus şi UE”.

În opinia lui Schulz, deşi Rusia a încălcat dreptul internaţional în Crimeea, „trebuie luată în considerare realitatea”, care este că „peninsula aparţine Federaţiei Rusiei. Este un fapt împlinit”. Cu toate acestea, preşedintele PE şi-a exprimat speranţa că „guvernul rus nu va comite greşeala de a ne pune în faţa faptului împlinit divizând Ucraina”.

Referitor la aceste declaraţii, Crin Antonescu a afirmat că Martin Schulz, a făcut o declaraţie foarte gravă:

„Ieri, Preşedintele Parlamentului European, liderul socialist german Martin Schulz, a făcut o declaraţie foarte gravă. S-a pronunţat împotriva impunerii unor noi sancţiuni economice pentru Rusia, făcând o serie de consideraţii care pentru noi sunt un semnal de alarmă şi în legătură cu care simţim nevoia unor clarificări. Domnul Schulz pledează pentru acceptarea faptului împlinit în legătură cu acţiunile agresive şi care încalcă, o recunoaşte însuşi domnia sa, dreptul internaţional ale Rusiei”.

Preşedintele PNL mai crede că aceasta este o declaraţie foarte gravă, pentru că astfel toate eforturile pe care UE şi SUA le-au făcut pentru a apăra respectarea normelor, tratatelor, prevederilor de drept internaţional sunt puse la îndoială în faţa unei intervenţii în forţă a Rusiei.

"Toate eforturile pe care în ultimii ani UE le-a făcut în politica de vecinătate a Uniunii, în această parte, în vecinătatea estică, toate angajamentele pe care UE le-a luat inclusiv în summit-ul de la Vilnius şi în semnarea acordurilor de asociere cu Republica Moldova sau cu Georgia sunt puse practic la îndoială în faţa unei intervenţii în forţă a Rusiei pe teritoriul unui stat suveran şi independent, care este Ucraina".

Deşi liderul PNL admite că toată lumea doreşte să cumpere energie la un preţ rezonabil, în opinia lui interesele UE nu trebuie să se pot limiteze doar la atât. În acest context, Crin Antonescu l-a comparat pe Schulz cu un „negustor de energie”.

„Dacă acesta este singurul interes din punctul de vedere al domnului Schulz, atunci domnul Schulz trebuia să se facă negustor de energie (...) Nu putem imagina o situaţie în care UE şi domnul Schulz cumpără energie ieftină şi Rusia poate să ia o bucată din Ucraina, mâine, poimâine poate vrea să ia o bucată din altă ţară, Transnistria, Republica Moldova, şi la o adică trebuie să vină americanii să ne apere şi să apere acele valori care sunt ale noastre, ale Uniunii Europene”..

Antonescu a opiniat că ţara noastră ar avea motive de îngrijorare în urma declaraţiei lui Martin Schulz, având în vedere că România se află la graniţa UE, la mică distanţă de Crimeea şi de Transnistria, dar din perspectiva faptului că are un angajament asumat pentru sprijinirea integrităţii şi parcursului european al Republicii Moldova.

În acest context, Crin Antonescu i-a solicitat premierului Victor Ponta să ia atitudine în mod public public şi să epxlice dacă susţine poziţia preşedintelui Parlamentului European, care este şi candidat al socialiştilor la şefia Comisiei Europene.

„Îi cer public liderului socialiştilor români, care activează sub numele de Partidul Social Democrat, şi anume domnului Victor Ponta, ca în calitatea sa de lider socialist şi de prim - ministru al României să se poziţioneze foarte clar în legătură cu această declaraţie a domnului Schulz. Candidatul PSD-ului la Preşedinţia Comisiei Europene, domnul Martin Schulz, face aceste declaraţii, cred că avem dreptul toţi, opinia publică din România să aflăm care este punctul de vedere al Partidului Social Democrat, care este punctul de vedere al domnului prim-ministru Victor Ponta în legătură cu aceste poziţii ale domnului Schulz”, a mai notat Crin Antonescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor