Antonescu, dă un pas înapoi: S-ar putea ca unele modificări la Codul penal să nu fie în regulă

Crin Antonescu, preşedinte PNL
Crin Antonescu, preşedinte PNL (Epoch Times România)

După reacţii dure venite din toate părţile, preşedintele Crin Antonescu dă un pas înapoi. Liberalul a admis, miercuri, că "s-ar putea" ca unele dintre modificările făcute Codului Penal şi adoptate de Camera Deputaţilor să nu fie în regulă, adăugând însă că există timp pentru a fi "reparate", dacă este cazul.

Camera Deputaţilor a adoptat o serie de modificări aduse Codului Penal care îi scot, practic, din categoria funcţionarilor publici pe preşedintele ţării, pe parlamentari şi pe cei din profesiile liberale. Potrivit acestor prevederi, parlamentarii nu vor mai putea fi cercetaţi de DNA sau Parchet pentru fapte de corupţie care se aplică funcţionarilor publici, cum ar fi abuzul în serviciu, sau conflictul de interese.

Raportul privind modificările ce urmează a fi aduse Codului Penal, a fost adoptat luni seară, fără a fi dezbătut în plen, fiind supus direct votului final.

"Nu sunt deputat. Nu cunosc în detaliu toate modificările operate ieri. S-ar putea, s-ar putea, nu contest acest lucru, ca unele chestiuni să nu fie în regulă. Am şi descris faptul că avem timp să le reparăm dacă este cazul", a declarat Crin Antonescu, potrivit Realitatea.

Antonescu a precizat că a discutat cu colegii săi din Camera Deputaţilor "lucrurile esenţiale" referitoare la aceste modificări.

"Pe baza acestor lucruri esenţiale, deputaţii PNL au luat decizia de a vota aceste modificări", a precizat liderul PNL.

Potrivit acestuia, în cazul "îngrijorările se definesc, o discuţie politică şi juridică are loc şi, dacă ceva s-a făcut greşit ieri în Cameră, nimeni nu intenţionează să facă lucruri nici pe ascuns şi nici în favoarea celor care pot fi măcar suspectaţi de corupţie".

Antonescu a amintit că modificările pot fi atacate la Curtea Constituţionale şi lucrurile discutabile se pot atunci "repara". Acesta a adăugat că, mai mult, modificările respective pot fi retrimise spre reexaminare de către Traian Băsescu.

"Preşedintele, aşa cum a anunţat, are dreptul de a retrimite aceste modificări la reexaminare. Dacă sunt lucruri asupra cărora trebuie revenit, se poate reveni", a precizat Antonescu.

Liderul liberal a subliniat faptul că va încerca să afle în ce condiţii , adăugând: "Am şi eu apetitul meu de detectiv, sunt şi eu un ziarist ratat".

Întrebat despre modul şi condiţiile controversate în care au fost aprobate, luni seară, o serie de proiecte de lege în Comisia juridică din Camera Deputaţilor, Antonescu a replicat:

"Sunt absolut de acord cu dumneavoastră că, mai ales pe o asemenea iniţiativă, lucrurile trebuie făcute sau trebuiau făcute cât mai la vedere şi cât mai în Regulament. N-am niciun fel de ezitare să spun că încercând să fac abstracţie de calitatea mea de politician, de calitatea mea de parlamentar, de calitatea mea de lider politic în majoritate şi acţionând numai în calitatea mea de cetăţean, faptul că aceste modificări au apărut aşa, într-o suită foarte rapidă şi foarte aglomerată a unei ordini de zi, că nu a existat din partea iniţiatorilor curajul de a ieşi şi a spune „Vom modifica Codul penal, aceste lucruri le vom modifica din aceste motive” acest lucru este regretabil, sunt perfect de acord cu dumneavoastră".

Jurnaliştii au vrut să ştie dacă liderul PNL va încerca să afle de la colegii de partid care a fost situaţia la nivelul Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, unde o serie de proiecte de lege au fost aprobate în mod netransparent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne