Băsescu: Procurorii au o putere aproape discreţionară asupra soartei oricărui om. Acest lucru trebuie oprit
alte articole
Primul pas care ar trebui făcut atunci când vine vorba de reforma din justiţie este ca judecătorii să fie izolaţi de agresivitatea procurorilor, a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu, într-un interviu acordat RFI.
"După părerea mea, reforma în justiţie trebuie făcută prin bună înţelegere, nu cu forţa. Este clar că politicul are responsabilitatea să facă legi. Primul lucru pe care l-aş face ar fi să izolez judecătorii de agresivitatea procurorilor, să protejez judecătorii de vreun procuror căruia îi dă prin cap că preventiv poate să pună cătuşe şi unui judecător. Este prima lege care ar trebui dată. Însă, acest proces de reformă este în primul rând unul mental. Noi nu putem spune că avem legi care nu corespund standardelor europene. Legislaţia este în regulă. Mare problemă este mentalitatea şi la procurori şi la judecători", a precizat Băsescu.
Fostul preşedinte susţine că procurorii au o putere aproape discreţionară asupra soartei oricărui om.
"Problema este mentalitatea pe care au au, în primul rând, procurorii. Nu trebuie să vă mai dau exemple, precum procurorul Portocală de la Prahova, de dialogul în stil aproape specific lumii interlope pe care îl aveau procurorii de la DNA cu şefa DNA. Au o putere enormă, aproape discreţionară asupra soartei oricărui om. Acest lucru trebuie pus sub control", a afirmat Băsescu.