Platforma lui Cioloş: Legea salarizării le-a tăiat medicilor rezidenţi bursa. Cerem lămuriri urgente Guvernului

Măririle de salarii sunt bune atunci când sunt făcute cu cap şi cu scop nobil, nu populist. Păcat că cei care plătesc preţul grabei şi incompetenţei nu sunt aceiaşi care le şi provoacă, a tras un semnal de alarmă fostul premier Dacian Cioloş.
Dacian Ciolos (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
09.07.2017

Platforma România 100 cere lămuriri şi clarificări ministrului Sănătăţii şi ministrului Muncii pentru situaţia semnalată de mai mulţi medici rezidenţi care au fost anunţaţi că începând cu 1 iulie 2017 – odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a salarizării - nu vor mai primi bursa lunară de 670 de lei, reiese dintr-un comunicat de presă remis de organizaţia condusă de Dacian Cioloş.

"Practic, coaliţia majoritară PSD-ALDE a abrogat în Parlament (prin Legea nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice) articolul 18 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 103 din 14 noiembrie 2013 care prevedea că medicii rezidenţi, medicii dentişti rezidenţi şi farmaciştii rezidenţi din unităţile sanitare de stat, cu un salariu lunar brut/soldă brută lunară mai mic/mică decât 3.000 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază, beneficiază de o bursă de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 lei", se arată în comunicatul citat.

Potrivit Platformei lui Cioloş, articolul 38 din Legea salarizării reglementează menţinerea la nivelul actual a veniturilor asimilate salariilor însă bursa rezidenţilor nu este venit asimilat salariului.

"Dacă este o eroare aceasta trebuie corectată de urgenţă. PSD s-a lăudat în campania electorală cu grija faţă de medici şi cu faptul că aceştia trebuie să rămână în ţară dar acum tocmai i-a lăsat fără un venit consistent pe cei mai vulnerabili dintre medici. Dacă nu este o eroare ci proastă guvernare, atunci este încă un semn al incompetenţei acestei guvernări toxice pentru sistemul de Sănătate şi pentru România", declară Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii şi membru fondator al Platformei România 100.

În sistemul sanitar românesc lucrau, în 2016, peste 15.000 de medici rezidenţi, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii. De asemenea, sondajele arată că aproximativ 85% dintre absolvenţii de medicină vor să îşi caute de muncă în străinătate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor