Macovei: Dragnea, în spatele Tel Drum. Trebuie eliminate acţiunile la purtător, aceste "cecuri în alb anonime"

În contextul în care jurnaliştii de la RISE au dezvăluit că compania Tel Drum este deţinută, prin acţiuni la purtător, de preşedintele PSD Liviu Dragnea, Monica Macovei a solicitat în Parlamentul European eliminarea acestui tip de "cecuri în alb anonime".
Monica Macovei, la conferinţa de presă despre înfiinţarea partidului M10
Monica Macovei, la conferinţa de presă despre înfiinţarea partidului M10 (Eugen Horoiu)

Uniunea Europeană trebuie să elimine acţiunile la purtător din statele membre, inclusiv din România, pentru că sunt cecuri în alb anonime, care nu lasă urme, a solicitat din nou europarlamentarul Monica Macovei, în şedinţa de marţi a Parlamentului UE.

"Dezvăluirile jurnaliştilor de investigaţii de la RISE Project despre cum ar fi ajuns Liviu Dragnea deţinătorul majoritar al acţiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA aduc încă un argument pentru ca acţiunile la purtător să fie eliminate, pentru ca beneficiarii şi proprietarii reali ai companiilor şi trusturilor să fie cunoscuţi de public", a scris Macovei, pe pagina sa de Facebook.

În şedinţa de marţi a PE, europarlamentarul a remarcat că eliminarea acţiunilor la purtător este un pas foarte important pe care Uniunea Europeană trebuie să-l facă.

"Ele trebuie eliminate din toate statele membre, inclusiv din ţara mea, România. Pentru că acţiunile la purtător sunt anonime, sunt secrete, sunt confidenţiale, nu lasă urme orice se întâmplă cu ele şi, când o hârtie trece dintr-o mână în alta, atunci se schimbă şi, eventual, controlul unei companii. Dacă vrem să ne luptăm eficient cu evaziunea fiscală, care se transformă în spălare de bani, ca să scoată banii curaţi, ceea ce înseamnă 3 trilioane de euro pe an pierduţi, atunci trebuie să facem aceste lucruri", a declarat în plen Macovei.

La o conferinţă europeană despre noua Directivă privind combaterea spălării banilor, care a avut loc pe 7 iunie la Bruxelles, Macovei a atras atenţia că accesul public la beneficiarii şi proprietarii reali ai companiilor şi trusturilor trebuie să fie deplin şi necondiţionat, iar acţiunile la purtător, anonime, trebuie eliminate, inclusiv din legea română. Argumentele le găsiţi aici.