Platforma lui Cioloş: Tel Drum, un exemplu al ravagiilor pe care reţele obscure le pot produce asupra bugetului
alte articole
Platforma România 100 condamnă ferm practicile de intimidare a presei şi consideră că şeful ANAF a explicat neconvingător şi a arătat o lipsă totală de transparenţă în cazul controlului efectuat de către instituţie la sediile a două redacţii de presă, reiese dintr-un comunicat remis vineri de organizaţia condusă de Dacian Cioloş.
Platforma fostului premier tehnocrat solicită explicaţii publice complete şi cere transparenţă conducerii ANAF cu privire la iniţierea acţiunilor de control la sediile Rise Project şi Hotnews cu puţin timp înainte ca redacţiile acestor publicaţii să publice investigaţii referitoare la practicile companiei TEL DRUM şi la legăturile acesteia cu Liviu Dragnea.
"Este inacceptabil modul de acţiune al ANAF care, în lipsa unor explicaţii publice clare, arată ca acţiunea de joi poate fi calificată drept un desant pentru intimidarea presei independente. Publicarea de către Rise Project a investigaţiei privind practicile de afaceri ale grupului care controlează compania TEL DRUM, una dintre firmele abonate la contractele cu statul, precum şi ampla dezbatere publică rezultată, scot în evidenţă vulnerabilitatea crescândă a României faţă de proasta guvernare promovată tot mai agresiv de coaliţia PSD - ALDE", se arată în comunicatul citat.
Potrivit platformei lui Dacian Cioloş, România regresează într-un ritm accelerat în privinţa respectării standardelor de bună guvernare.
"După recenta exceptare a numeroase companii de stat de la respectarea standardelor de guvernanţă corporativă, adoptată de coaliţia majoritară, investigaţia Rise Project pune în lumină o dimensiune suplimentară a proastei guvernări, TEL DRUM fiind încă un exemplu edificator al ravagiilor pe care reţele politico-economice netransparente, camuflate printr-un acţionariat obscur, le pot produce asupra finanţelor publice ale ţării", a remarcat organizaţia.
Din aceste motive, Platforma România 100 solicită transparentizarea cadrului legal privind acţiunile la purtător nenominale.
Anul trecut, România a participat, prin ministrul Justiţiei Raluca Prună, la Summit-ul Anticorupţie de la Londra şi unul dintre cele mai importante angajamente naţionale a fost tocmai transparentizarea informaţiilor referitoare la beneficiarii reali ai acţiunilor şi tranzacţiilor comerciale.
Platforma România 100 cere Guvernului Tudose să adopte măsuri concrete în această direcţie, prin transparentizarea cadrului legal privind acţiunile la purtător nenominale.
"Solicităm măsuri clare de asigurare a integrităţii procedurilor de achiziţii publice, prin restricţionarea accesului companiilor cu acţionariat netransparent, ascuns în spatele acţiunilor la purtător. România nu îşi poate permite asemenea vulnerabilităţi majore în cheltuirea banului public", a mai transmis organizaţia.
Platforma România 100 reaminteşte Guvernului că anul viitor are termen de transpunere a Directivei europene 2015/849 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanţării terorismului, care prevede obligaţia Statelor membre de a lua măsuri de prevenire a utilizării abuzive a acţiunilor la purtător şi a variantelor de acţiuni la purtător.