Traian Băsescu: Consiliul European va adopta sancţiuni pentru Federaţia Rusă

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)
Flori Mladin
20.03.2014

Preşedintele Traian Băsescu va participa joi şi vineri la reuniunea Consiliului European. În declaraţia de presă susţinută joi dimineaţă, înaintea plecării la Bruxelles, şeful statului a anunţat că pe agenda întâlnirii este situaţia din Ucraina, precum şi alte subiecte economice. Şeful statului a afirmat că la această întâlnire se vor aproba sancţiuni pentru principalii autori ai anexării Crimeei la Federaţia Rusă.

Traian Băsescu a afirmat că subiectul principal este adoptarea liniilor directoare de coordonare economică în cadrul UE pentru a atinge obiectivele agendei UE 2020.

Şeful statului menţionează că principala temă va fi situaţia din Ucraina, estimând că se va aproba într-o formă convenabilă etapa a doua de sancţiuni pentru Federaţia Rusă, vizând oficialii ruşi, ucraineni şi crimeeni consideraţi principalii artizani ai anexării Crimeei şi de asemenea conturile lor pe care le au în Europa.

"Teoretic principalul obiectiv al acestui Consiliu este dedicat adoptării liniilor directoare de coordonare economică în cadrul UE pentru a atinge obiectivele agendei UE 2020. Cu siguranţă însă principalul subiect va fi legat de Ucraina. Noi estimăm că se va aproba într-o formă convenabilă etapa a doua de sancţiuni pentru Federaţia Rusă. Etapa a doua se referă în principal la listarea oficialilor ruşi, ucraineni şi crimeeni consideraţi principalii artizani ai anexării Crimeei şi de asemenea conturile lor pe care le au în Europa", a declarat Traian Băsescu.

În ceea ce priveşte problemele economice, acestea vor privi continuarea consolidării fiscale la nivelul UE şi implicit al fiecărui stat, promovarea competitivităţii, reducerea şomajului, reforma administraţiei publice.

Şeful statului s-a referit la faptul că pe postul România Tv al lui Sebastian Ghiţă se discută despre legitimitatea participării preşedintelui ţării la Consiliul European. În acest sens, îl invită să citească Constituţia României pe şeful postului de TV şi pe alţi oameni politici care spun trăsnăi.

Traian Băsescu precizează că dosarul pentru Bruxelles nu s-a întocmit automat, ci există un mecanism care funcţionează cu sau fără voia premierului, dosarul cuprinzând informaţiile venite de la ministere. Există o instituţie care se numeşte MAE şi în funcţie de tematici, acesta preia informaţiile de la ministere care ajung în dosarul preşedintelui. Punctul de vedere al Guvernului se află în acest dosar.
Preşedintele ţării susţine că nu are obligaţia să-şi însuşească toate punctele de vedere, ci le corelează sau le adaptează.

Traian Băsescu a declarat, miercuri, că Uniunea Europeană nu trebuie să aibă încredere în promisiunile şi angajamentele Federaţiei Ruse, deoarece „Rusia nu se va opri aici”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor