Baronul PSD de Mehedinti, Adrian Duicu rămâne în arest preventiv
alte articole
Baronul PSD de Mehedinţi, Adrian Duicu, despre care procurorii DNA afirmă că a făcut trafic de influenţă chiar din biroul premierului Ponta, rămâne în arest preventiv. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis vineri dimineaţa, că atât Duicu cât şi Ştefan Ponea, şeful Poliţiei Mehedinţi şi Constantin Popescu, şeful PSD Orşova, să fie cercetaţi în stare de arest.
Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Reamintim că Duicu, Ponea, şi alte opt persoane au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie. Din referatul întocmit de procurori, reiese că Duicu, care susţinea că are influenţă asupra premierului Victor Ponta, a mers la Guvern să solicite menţinerea pe funcţie şi avansarea lui Ponea şi, din cabinetul premierului, i-a transmis şefului IPJ că alături de el se află şi ministrul de Interne, la acea vreme fiind Radu Stroe şi că premierul Victor Ponta l-a chemat la Guvern pe şeful Poliţiei, chestorul Petre Tobă.
Chemat de Victor Ponta, Tobă s-a prezentat la Guvern, prilej cu care s-a întâlnit şi cu Duicu, care i-a solicitat menţinerea temporară a lui Ponea în funcţia deţinută şi promovarea sa ulterioară în funcţia de director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică, solicitare cu care Petre Tobă s-ar fi arătat de acord.
Astfel, Duicu, folosindu-se de autoritatea conferită de poziţia sa din cadrul Partidului Social Democrat, a obţinut folosul pe care îl promisese numitului Ponea Constantin Ştefan, arată procurorii DNA. Apoi, Duicu l-a sunat pe Ponea, comunicându-i rezultatul întâlnirii avute cu Tobă: „Ţie ţi-a rezervat director adjunct la Ordine Publică şi-l ţine până te hotărăşti tu să pleci”.
Pe lângă avansarea în funcţie, Duicu i-a mai promis lui Ponea că îi va influenţa pe membrii Consiliului Local Orşova, pentru ca tatăl acestuia să intre în posesia unor terenuri, proprietate a primăriei. Popescu, şeful PSD Orşova, ar fi sprijinit aranjamentul, folosindu-şi influenţa asupra membrilor Consiliului Local, astfel încât tatălui lui Ponea i-au fost concesionate la un preţ „convenabil”, două suprafeţe de teren de aproximativ 200 de m2, în centrul municipiului Orşova, reprezentând acostamentul unei străzi.
În apărarea lui, Ponta a susţinut că „totul a fost o simplă bombă de presă. N-a existat o intervenţie la mine”, a declarat Ponta, contrazicând stenogramele DNA.