Macovei, despre implicarea lui Cazanciuc în dosarul Duicu: Orice oră în care rămâne în funcţie este catastrofală

Monica Luiza Macovei
Monica Luiza Macovei (Epoch Times România)

În contextul informaţiilor apărute în presă privind implicarea ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, în dosarul în care „Baronul” de Mehedinţi, Adrian Duicu, este acuzat de trafic de influenţă, europarlamentarul PDL Monica Macovei a declarat miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, că „orice oră în care ministrul Cazanciuc rămâne în funcţie este catastrofală pentru justiţie şi distruge imaginea României”.

„Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, nu şi-a dat încă demisia, deşi este evident că a minţit atunci când a negat că a propus-o pe Elisabeta Ponea să ocupe o funcţie de conducere în DNA, la solicitarea baronului Duicu, trimis în judecată pentru fapte de corupţie. Dovezile minciunii lui Cazanciuc au fost publicate în presă şi sunt clare”, a precizat Monica Macovei.

Amintim că „baronul” de Mehedinţi, Adrian Duicu, este acuzat de DNA că a făcut trafic de influenţă chiar în cabinetul premierului Victor Ponta din Palatul Victoria, unde i-ar fi cerut şefului Poliţiei, Petre Tobă, să-l menţină în funcţie şi să-l avanseze pe Constantin Ponea, şeful IPJ Mehedinţi, într-o structură de conducere din MAI. În schimbul avansării, Ponea i-a promis lui Duicu că îl va scăpa de dosarul de incompatibilitate de la ANI. Totodată, Duicu i-a promis lui Ponea că, în viitor, va obţine şi promovarea soţiei acestuia, Elisabeta Ponea, pe o funcţie de conducere în cadrul unei structuri la Parchetul din Bucureşti.

Procurorii susţin că CV-ul Elisabetei Ponea ar fi trebuit să ajungă prin intermediul şefului de cancelarie al premierului chiar în mâinile acestuia din urmă.

În septembrie, ministrul Cazanciuc ar fi trimis la CSM propunerea Elisabetei Ponea pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei Judiciare a DNA, se precizează în referatul DNA. Deşi ministrul a negat public acest lucru, însă din adresa trimisă de acesta către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), prin care dorea numirea soţiei fostului şef al Poliţiei din Mehedinţi la conducerea secţiei judiciare din cadrul DNA, demonstrează contrariul.

„Este grav că un ministru al Justiţiei a răspuns solicitării baronului Duicu, trimis în judecată pentru trafic de influenţă, dare de mită şi primire de foloase necuvenite. Este şi mai grav când acelaşi ministru minte în legătură cu faptele sale, negând că ar fi propus-o pe Elisabeta Ponea pentru o funcţie de conducere în DNA. Robert Cazanciuc trebuie demis urgent din funcţie, pentru că justiţia nu poate fi condusă de un ministru care minte şi faţă de care există suspiciuni grave de corupţie”, a subliniat Monica Macovei.

Pe de altă parte, fostul ministru al Justiţiei, susţine că CSM este, de asemenea, obligat să verifice şi să clarifice această situaţie, cât timp există comunicări oficiale ale CSM prin care se neagă primirea din partea ministrului Cazanciuc a propunerii ca Elisabeta Ponea să fie numită în funcţie de conducere.

„Or, cererea ministrului Cazanciuc adresată CSM, în legătură cu numirea Elisabetei Ponea, a fost publicată în presă. De ce l-ar acoperi CSM pe ministrul Cazanciuc? Şi pe cine acoperă, la rândul lui, Robert Cazanciuc?”, se întreabă Monica Macovei.

Şi prezidenţiabilul PDL, Cătălin Predoiu, la rândul său fost ministru al Justiţiei, a comentat situaţia: „Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, trebuie să demisioneze, pentru că a minţit public în cazul propunerii Elisabetei Ponea. Dacă rămâne în funcţie, subminează credibilitatea Justiţiei. Ponta să numească un independent politic la Justiţie”.