R. Moldova: Embargoul impus de Rusia va fi de scurtă durată (expert)

Pentru a ne lua aportul de minerale trebuie să includem în regimul nostru alimentar legume şi fructe
Pentru a ne lua aportul de minerale trebuie să includem în regimul nostru alimentar legume şi fructe (Viktor Fischer / Photos.com)

Embargoul la exporturile de fructe, legume şi conserve moldoveneşti impuse de Federaţia Rusă „cu siguranţă sunt de natură politică şi, cel mai probabil, vor fi de scurtă durată”, potrivit declaraţiei lui Adrian Lupuşor, directorul executiv al Asociaţiei Expert-Grup, informează Moldpres.

„Cum a fost instituit, exact aşa şi va fi eliminat embargoul, mai devreme sau mai târziu. Cel mai probabil asta se va întâmpla într-un an sau chiar mai puţin”. El a adăugat că “importurile din Uniunea Europeană în cazul Acordului de Asociere vor avea loc în cadrul unor cote cantitative, fapt ce contravine temerilor Federaţiei Ruse privind un reexport masiv al produselor pe piaţa rusă”.

Lupuşor crede că nu ar trebui să dramatizăm situaţia având în vedere că „expunerea Republicii Moldova la exportul în Federaţia Rusă este supraapreciată”.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, ponderea Federaţiei Ruse în exporturile moldoveneşti a fost după cinci luni ale acestui an de aproape 20 la sută, faţă de 28,4 la sută în aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Rosselhoznadzor consideră că produsele moldoveneşti sunt de calitate proastă, conţin agenţi patogeni. Şi atunci apare întrebarea: dacă Republica Moldova nu semna Acordul de asociere, agenţii patogeni dispăreau sau nu?”, a întrebat retoric directorul executiv ADEPT, Igor Boţan. El a apreciat că problema agenţilor patogeni nu are nicio legătură cu un document politic pe care îl semnează Republica Moldova.

Expertul a opinat că interdicţiile impuse de Moscova sunt „o metodă de presiune” şi că ar „trebui să trecem această perioadă până la alegeri, după care lucrurile se vor relaxa”. Totodată, embargourile prezintă riscuri şi pentru Rusia, care este un partener important al Moldovei, a mai menţionat Boţan.

Inspecţia fitosanitară rusă a interzis, de la 21 iulie, importul pe piaţa rusă a merelor, conservelor şi legumelor din Republica Moldova.

O delegaţie guvernamentală a plecat marţi la Moscova pentru a iniţia negocieri privind reluarea exportului de fructe, legume şi conserve moldoveneşti în Federaţia Rusă.

La începutul săptămânii curente Uniunea Europeană a anunţat că va dubla, de la 1 august 2014, cotele de export fără taxe vamale ale produselor din Republica Moldova negociate în Acordul de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător. Contingentele de export fără taxe vamale pentru mere vor fi majorate de la 40 de mii de tone la 80 de mii, pentru prune - de la 10 mii de tone la 20 de mii de tone, iar pentru struguri vor fi mărite de la 10 mii de tone la 20 de mii de tone.