Barack Obama, reales. Ambasadorul SUA: Plecarea mea din România este un moment dulce-amărui
alte articole
Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti, l-a felicitat miercuri dimineaţă pe Barack Obama pentru cel de-al doilea mandat de preşedinte al SUA. Cu această ocazie, Gitenstein şi-a anunţat plecarea din România pentru a i se alătura democratului Obama.
Barack Obama a fost reales marţi în funcţia de preşedinte al Statelor Unite, depăşind pragul de 270 de voturi din partea "marilor electori", necesar pentru a-l învinge pe rivalul său republican Mitt Romney.
„Tocmai i-am trimis un e-mail vicepreşedintelui SUA pentru a-l felicita pentru rezultat. Oricât îmi doresc să mă întorc acasă, la copii şi nepoţi, este un moment dulce-amărui că plec din România. Este şi un moment de emoţie şi bucurie pentru mine, în sensul că eu am crescut în sudul segregat al SUA, în care afro-americanii nici nu puteau vota, iar acum eu lucrez pentru un preşedinte afro-american, care tocmai a fost reales. Asta demonstrează că mesajul Americii este că, dacă există calitate şi curaj, se poate reuşi”, a declarat Mark Gitenstein după ce a aflat rezultatele alegerilor prezidenţiale din SUA.
Ambasadorul SUA se afla oricum la final de mandat, care expira în noiembrie 2012.
"Cred că şi alegerile acestea vor avea un impact major asupra lumii"
În cadrul petrecerii organizate cu ocazia alegerilor prezidenţiale din SUA, ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, a susţinut marţi seară un discurs în care a anunţat că el şi soţia sa au votat pe Internet şi a fost pentru prima oară când nu s-au aflat în SUA la alegeri.
„Este, de asemenea, pentru prima oară în 30 de ani când nu sunt în SUA, pentru a lucra într-o campanie pentru Partidul Democrat. Trebuie să spun că alegerile americane arată diferit de la mii de kilometri depărtare şi poate puţin mai clar decât din sufrageria noastră din Washington. Îmi dau seama aici că, în primul rând, colegiul de electori este foarte greu de explicat de la distanţă. Un alt aspect evident de la distanţă este suma mare de bani pe care o cheltuim pentru organizarea alegerilor - am înţeles că anul acesta este vorba despre 6 miliarde de dolari”, a precizat ambasadorul.
Mark Gitenstein a mai afirmat că şi aceste alegeri vor avea un impact major asupra lumii.
„Dacă eşti român sau străin, e foarte greu să înţelegi ce înseamnă aceste alegeri. Sunt mândru de politica americană, sunt mândru să fac parte din acest sistem. Cred că şi alegerile acestea vor avea un impact major asupra lumii, la fel ca şi alegerile trecute, şi nu îmi voi exprima preferinţele”, a mai spus Mark Gitenstein.
Estimările relevă victoria lui Barack Obama
Preşedintele democrat în exerciţiu Barack Obama a obţinut 275 de mandate din partea "marilor electori", iar adversarul său republican Mitt Romney - 163, la scurt timp după ora 4.00 GMT (6.00, ora României), potrivit unor estimări difuzate marţi dimineaţă de posturile americane de televiziune.
Candidatul republican Mitt Romney şi-a recunoscut înfrângerea şi a declarat că l-a sunat pe preşedintele Barack Obama pentru "a-l felicita pentru victorie".
"Am dat totul pentru această campanie", a declarat Romney la Boston (în nord-estul SUA), în faţa a mii de susţinători, cărora le-a mulţumit.
Primul test în acest sens va fi numirea noului procuror general şi a noului procuror-şef al DNA. Este vital ca cei numiţi în aceste înalte funcţii să fie susţinuţi de toate marile partide politice, ca ei să fie procurori independenţi, apolitici şi, mai presus de toate, să fie la fel de competenţi şi curajoşi precum predecesorii lor.
Fostul guvernator de Massachusetts a declarat - afişând un mic zâmbet pe buze şi cu un ton plin de demnitate - că se roagă "pentru reuşita preşedintelui" în aceste "vremuri de mare restrişte pentru America".
Cum ar putea fi afectat parteneriatul strategic al SUA cu România de numirile din Justiţie
Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti, a declarat recent că procesul de selecţie a noului procuror general şi a noului procuror-şef al DNA este foarte important şi a subliniat că acesta ar putea afecta percepţia Washington-ului asupra parteneriatului strategic cu România.
"Pentru Statele Unite ale Americii, acest proces de selecţie va fi un criteriu foarte important, care va influenţa percepţia asupra parteneriatului nostru strategic cu România", adeclarat Gitenstein.
Selecţia reprezintă un test şi pentru revenirea la o coabitare politică civilizată şi stabilă, deoarece este vital ca persoanele numite în cele două funcţii să fie susţinute de toate marile partide politice.
"Primul test în acest sens va fi numirea noului procuror general şi a noului procuror-şef al DNA. Este vital ca cei numiţi în aceste înalte funcţii să fie susţinuţi de toate marile partide politice, ca ei să fie procurori independenţi, apolitici şi, mai presus de toate, să fie la fel de competenţi şi curajoşi precum predecesorii lor", a mai declarat atunci ambasadorul SUA.
Gitenstein a adăugat că acest proces de selecţie nu va avea succes "dacă cei mai buni şi mai inteligenţi ezită să se înscrie în competiţie".
SUA sunt foarte interesate de respectarea statului de drept din România, având în vedere că trebuie încredere că partenerul nostru trebuie să fie "un aliat stabil", a adăugat ambasadorul SUA.
"Dacă lucrurile nu se îndreaptă în direcţia corectă, va fi mai greu să atrageţi investitori americani, iar acest lucru ar fi descurajant, pentru că relaţiile economice tind să consolideze relaţiile strategice", a precizatpentru Hot News ambasadorul, fiind întrebat cum ar putea afecta parteneriatul strategic.
Mark Gitensten a mai precizat că toate acţiunile sale reprezintă aplicarea politicilor guvernului american. Mai exact, ambasadorul pune în practică ceea ce i-a cerut Guvernul SUA şi nu are iniţiative personale.