Mark Gitenstein: Condiţiile impuse de FMI şi MCV au grăbit tranziţia de la comunism în România

Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Epoch Times România
30.10.2012

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein a declarat marţi că tranziţia de la epoca comunistă a fost grăbită în România de condiţiile impuse de FMI şi existenţa raportului MCV.

”Asemenea tuturor fostelor ţări comuniste din Europa Centrală, România a trebuit să se debaraseze nu doar de un regim nedemocratic represiv şi de o economie planificată, ci şi de o mentalitate care, aşa cum ne-a reamintit Havel, era dominată de frică. Primii zece ani de la Revoluţie au fost dificili pentru România. O elită a luat fiinţă din cenuşa anului 1989. Ea a ajuns să domine sectoare ample ale economiei, mass-mediei şi clasei politice. Era o elită care, în prea multe cazuri, avea legături cu fostul regim comunist şi chiar cu Securitatea. Tocmai de aceea şi acum mulţi români se tem să o înfrunte”, a declarat Gitenstein, adăugând că democratizarea pieţei româneşti nu a fost rapidă. ”Doar cei din vârf au obţinut câştiguri mari. Venitul mediu a scăzut în deceniul următor anului 1990, revenind la nivelul din 1989 abia spre anul 2000”, iar pregătirile pentru aderarea României la NATO şi la UE în 2007 au marcat începutul unor reforme fundamentale în domeniile juridic şi economic.

În opinia lui Mark Gitensten, condiţiile impuse de FMI, precum reducerea aparatului administrativ şi privatizarea companiilor de stat care irosesc capitalul energetic al ţării, dar şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare au generat rezultate pozitive, grăbind tranziţia de la comunism.

Planul FMI, MCV şi alte reforme adoptate în ultimii ani îi dau motive de optimism ambasadorului SUA.

”Pentru a schimba lucrurile, România trebuie să finalizeze aceste reforme şi trebuie să rămână deschisă la idei noi precum planul amplu prezentat de Camera Americană de Comerţ din Bucureşti săptămâna trecută, plan menit să crească competitivitatea României”, a declarat Gitenstein, care a enumerat meritele precedentului şi actualului guvern.

”Într-un discurs susţinut în Parlament în februarie 2012, pe când făcea parte din opoziţie, actualul prim ministru a prezentat 15 puncte referitoare la reforma sistemului de guvernare, care demonstrează susţinerea multipartită a unor proiecte vitale precum MCV, consolidarea DNA şi a Agenţiei Naţionale pentru Integritate. Prim-ministrul s-a angajat să meargă chiar mai departe. De exemplu, a propus introducerea administrării private a companiilor de stat şi contestarea contractelor cu băieţii deştepţi. Sub conducerea prim-ministrului, noua guvernare a făcut paşi în direcţia îndeplinirii acestor angajamente”, a spus Gitenstein.

Ambasadorul SUA a evocat progresele ”reale, măsurabile”, în lupta împotriva corupţiei, progrese care se regăsesc şi în ultimele rapoarte MCV.

”DNA, Procurorul General şi ANI anchetează neîntrerupt acuzaţii de corupţie. Consiliul Superior al Magistraturii subliniază necesitatea responsabilităţii ce vine odată cu independenţa judiciară. Iar instanţele, în frunte cu Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, demonstrează din ce în ce mai mult curaj de a rezista presiunilor politice şi de a-i trage la răspundere pe cei care fură bogăţia poporului. Drept urmare, în ultimii doi ani, au fost condamnate pentru corupţie mai multe persoane decât în cei cinci ani anteriori la un loc; printre condamnaţi s-au numărat un fost prim-ministru, un fost ministru şi un fost judecător de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, a conchis Mark Gitenstein.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor