Ambasadorul SUA, despre cum ar putea fi afectat parteneriatul strategic cu România de numirile din Justiţie

Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti, a declarat marţi că procesul de selecţie a noului procuror general şi a noului procuror-şef al DNA este foarte important şi a subliniat că acesta ar putea afecta percepţia Washington-ului asupra parteneriatului strategic cu România. Ambasadorul a şi-a detaliat declaraţia vineri.
Mark Gitenstein, fostul ambasador al SUA la Bucureşti (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Liviu Şerbănescu
02.11.2012

Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti, a declarat marţi că procesul de selecţie a noului procuror general şi a noului procuror-şef al DNA este foarte important şi a subliniat că acesta ar putea afecta percepţia Washington-ului asupra parteneriatului strategic cu România. Ambasadorul a şi-a detaliat declaraţia vineri.

"Pentru Statele Unite ale Americii, acest proces de selecţie va fi un criteriu foarte important, care va influenţa percepţia asupra parteneriatului nostru strategic cu România", declarase marţi Gitenstein.

Selecţia reprezintă un test şi pentru revenirea la o coabitare politică civilizată şi stabilă, deoarece este vital ca persoanele numite în cele două funcţii să fie susţinute de toate marile partide politice.

"Primul test în acest sens va fi numirea noului procuror general şi a noului procuror-şef al DNA. Este vital ca cei numiţi în aceste înalte funcţii să fie susţinuţi de toate marile partide politice, ca ei să fie procurori independenţi, apolitici şi, mai presus de toate, să fie la fel de competenţi şi curajoşi precum predecesorii lor", a mai declarat atunci ambasadorul SUA.

Gitenstein a adăugat că acest proces de selecţie nu va avea succes "dacă cei mai buni şi mai inteligenţi ezită să se înscrie în competiţie".

SUA sunt foarte interesate de respectarea statului de drept din România, având în vedere că trebuie încredere că partenerul nostru trebuie să fie "un aliat stabil", a adăugat marţi ambasadorul SUA.

Dacă lucrurile nu se îndreaptă în direcţia corectă, va fi mai greu să atrageţi investitori americani, iar acest lucru ar fi descurajant, pentru ca relaţiile economice tind să consolideze relaţiile strategice”, a precizat vineri pentru Hot News ambasadorul, fiind întrebat cum ar putea afecta parteneriatul strategic.

Tot vineri, Mark Gitensten a mai precizat că toate acţiunile sale reprezintă aplicarea politicilor guvernului american. Mai exact, ambasadorul pune în practică ceea ce i-a cerut Guvernul SUA şi nu are iniţiative personale.

”Ar fi prematur să facem comentarii în această etapă"

Comisia constituită la nivelul Ministerului Justiţiei a stabilit persoanele care vor fi propuse pentru a ocupa funcţiile de procuror general al României şi de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a anunţat joi nominalizările care vor fi trimise Consiliului Superior al Magistraturii.

Pentru funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost propus Tiberiu Niţu, iar Ioan Irimie a fost nominalizat în fruntea DNA.

Comentariile în această etapă a procesului de nominalizare a conducerii DNA şi ÎCCJ sunt ”premature”, înainte de a se pronunţa CSM şi Preşedinţia, a precizat Ambasada SUA, după ce ministrul justiţiei, Mona Pivniceru, a anunţat propunerile pentru şefia celor două instituţii.

”Ar fi prematur să facem comentarii în această etapă a procesului de nominalizare, înainte de a se pronunţa CSM şi Preşedinţia”, a relevat Ambasada.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor