Amb. SUA, despre numirile la DNA şi ÎCCJ: E prematur să comentăm, aşteptăm CSM şi Preşedinţia

Epoch Times România
01.11.2012

Comentariile în această etapă a procesului de nominalizare a conducerii DNA şi ÎCCJ sunt ”premature”, înainte de a se pronunţa CSM şi Preşedinţia, a precizat Ambasada SUA, după ce ministrul justiţiei, Mona Pivniceru, a anunţat propunerile pentru şefia celor două instituţii.

”Ar fi prematur să facem comentarii în această etapă a procesului de nominalizare, înainte de a se pronunţa CSM şi Preşedinţia”, se arată în răspunsul Ambasadei.

Procurorul Ioan Irimie a fost propus pentru conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar Tiberiu Niţu, şef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a anunţat joi ministrul justiţiei, Mona Pivniceru.

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat marţi că în România vor urma provocări ”extrem de mari”, iar primul test va fi numirea noului procuror general şi a noului procuror-şef al DNA.

”Urmează provocări extrem de mari. România se apropie de o serie de alegeri dificile care este posibil să dezbine poporul. Sincer, sunt îngrijorat. După încheierea războaielor politice, vor reuşi politicienii români să se întoarcă la o formă de coabitare civilizată şi stabilă? Primul test în acest sens va fi numirea noului procuror general şi a noului procuror-şef al DNA”, a precizat Mark Gitenstein, la conferinţa care a încheiat programul ”Busolă în carieră”.

Ambasadorul a mai avertizat că noii şefi ai celor două instituţii trebuie să fie ”la fel de competenţi şi de curajoşi precum predecesorii lor”, dar acest lucru nu se va întâmpla dacă ”cei mai buni şi mai inteligenţi” nu se înscriu în competiţie.

”Este vital ca cei numiţi în aceste înalte funcţii să fie susţinuţi de toate marile partide politice, ca ei să fie procurori independenţi, apolitici şi, mai presus de toate, să fie la fel de competenţi şi de curajoşi precum predecesorii lor. Acest lucru nu se va întâmpla dacă 'cei mai buni şi mai inteligenţi' ezită să se înscrie în competiţie. Pentru Statele Unite ale Americii, acest proces de selecţie va fi un criteriu foarte important care va influenţa percepţia asupra parteneriatului nostru strategic cu România”, a mai spus diplomatul SUA.

Propunerile privind numirea noilor şefi la DNA şi PÎCCJ vor fi trimise la CSM, care va da un aviz consultativ, iar ulterior preşedintele României va decide dacă aceştia vor fi sau nu numiţi în funcţiile respective, a explicat joi ministrul justiţiei, într-o conferinţă de presă.

Potrivit ministrului justiţiei, comisia care a analizat candidaturile depuse pentru cele două posturi i-a prezentat ”o listă scurtă”, cu câte două propuneri pentru fiecare funcţie, respectiv, Elena Hach şi Mihail Tiberiu Niţu pentru conducerea PÎCCJ şi Claudiu Dumitrescu şi Ioan Irimie pentru conducerea DNA. Dintre aceştia, ministrul a decis să-i propună pe Mihail Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie.

Din comisia care a acordat sprijin ministrului justiţiei au făcut parte: Dragoş Dumitru - procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; Viorel Cerbu - procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie; Nelu Ciobanu - procuror general al Parchetului de lângă Curtea Militară de Apel Bucureşti, selectat în cadrul Comisiei pentru calitatea sa de fomator INM la disciplina management judiciar; Claris Dan - psiholog la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, colaborator al INM.

Interviurile celor zece candidaţi rămaşi în cursa pentru şefia PÎCCJ şi DNA s-au desfăşurat în perioada 23-25 octombrie, la Ministerul Justiţiei. Timpul alocat fiecărui candidat a fost de o oră în cazul celor care s-au înscris pentru o singură funcţie de conducere şi de o oră şi 30 de minute în cazul celor care candidează pentru ambele funcţii.

Iniţial, şi-au anunţat candidatura 12 procurori. Printre aceştia s-a aflat şi fostul procuror militar Dan Voinea al cărui dosar a fost respins, întrucât nu mai are calitatea de procuror, fiind pensionat din 2009.

De asemenea, fostul procuror general Laura Codruţa Kovesi a anunţat că nu va mai susţine interviul pentru funcţia de procuror şef al DNA, programat pentru 24 octombrie, întrucât din data de 16 octombrie 2012 îşi desfăşoară activitatea la Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, ca Înalt Reprezentant al Ministerului Justiţiei pentru relaţia cu Comisia Europeană pe aspectele referitoare la îndeplinirea condiţionalităţilor stabilite în cadrul MCV, privind reforma sistemului judiciar şi reforma anti-corupţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor