Care este cel mai mare defect al românilor, în opinia ambasadorului SUA

Mark Gitenstein, fostul ambasador al SUA la Bucureşti (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Cristina Boiangiu
04.11.2012

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, aflat la finalul mandatului său, a declarat că are o profundă afecţiune pentru România şi că ţara i se pare foarte frumoasă, dar nu este apreciată suficient de mult de toţi locuitorii ei.

"În primul rând, ştiţi deja că sunt româno-american, deci am o profundă afecţiune pentru România, care a crescut de când sunt aici. Cred că acest lucru se datorează românilor. Românii mi se par captivanţi, foarte inteligenţi. Sunt oameni lângă care îţi place să trăieşti, iar asta m-a încântat. Şi sunt oameni foarte creativi. Deci, îmi plac românii", a afirmat Gitenstein, la Pro Tv.

Ambasadorul a descris în termeni elogioşi frumuseţea peisajelor din România care l-au atras ca un magnet.

"N-aveam idee cât de frumoasă este ţara. Am călătorit peste tot cu soţia mea, am fost de trei ori în Deltă, am fost în Transilvania de trei, patru ori... Am făcut o lungă excursie pe bicicletă în Transilvania. Am fost la Sarmizegetusa, de curând, nu mai mult de o lună. E incredibil de frumoasă. În Europa nu există loc mai frumos decât România", a adăugat Mark Gitenstein.

Înainte de a veni în ţara noastră, ambasadorul nu cunoştea prea multe detalii despre România şi a rămas plăcut surprins.

"Din România nu ştiam decât Bucureştiul. Văzusem multe fotografii cu Bucureştiul, dar n-aveam idee ce frumoşi sunt Munţii Carpaţi sau Transilvania, sau Delta Dunării, sau Valea Oltului, podgoriile de aici. Habar n-aveam de acest lucru. Apropos, majoritatea americanilor n-au habar de toate acestea. Din păcate, cred că sunt mulţi europeni care nu ştiu acest lucru. Şi, cel mai surprinzător, sunt mulţi români care ignoră acest lucru. Mergeam în unele zone şi nu vedeam niciun român pe acolo. Numai europeni!", a adăugat Gitenstein.

Chiar dacă îi apreciază pe români, Gitenstein a observat şi două defecte ale acestora.

"Cred că temerea mea cea mai mare e aceeaşi pe care o aveam când am venit: văd foarte mult cinism, foarte mult pesimism. Mulţi spun că pleacă din ţară, pentru că nu le place cum evoluează un lucru sau altul. Nu cred că e un lucru rău dacă tinerii pleacă din România pentru o vreme, iar apoi revin. Cred că vor descoperi că aici se trăieşte mai bine decât în mare parte din Europa. Dar mi se pare descurajant uneori".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor