Ambasadorul SUA: Ştiu companii care au renunţat să investească în România din cauza corupţiei, a imprevizibilităţii
alte articole
Mai multe companii străine au renunţat să investească în România din cauza corupţiei, a imprevizibilităţii procesului de decizie şi a nivelului de transparenţă, a declarat ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein.
"Ştiu companii care s-au gândit să vină în România, dar erau îngrijorate de calitatea mediului de afaceri de aici. Mă refer la corupţie, la transparenţa guvernului, a mai multor guverne, nu doar a guvernului actual. Mă refer la modul în care se fac afacerile. Am avut multe companii americane frustrate de imprevizibilitatea procesului de decizie. În special deciziile legate de recuperarea TVA datorată lor, de ajutorul de stat... Mai multe companii au fost foarte nemulţumite de licitaţii, au simţit că procesul era fie incorect, fie imprevizibil", a afirmat Gitenstein, la protv.
Ambasadorul nu a nominalizat companiile care au renunţat să facă afaceri în România. În ultima vreme însă, după încheierea crizei şi stabilizarea leului, precum şi după ce s-a observat că au fost respectate dispoziţiile legale, câteva companii mari au făcut investiţii importante în România. Unul dintre exemplele oferite a fost firma Ford, care a făcut o investiţie de un miliard de dolari la Craiova.
Gitenstein a precizat că, încă de la începutul mandatului său, a încercat să atragă mai mulţi investitori americani în România, însă mulţi dintre ei au cerut predictibilitate, lucru pe care România nu l-a putut oferi.
"În 20 de ani, cât am reprezentat companiile americane, am învăţat că nu le pasă aşa de mult care sunt politicile fiscale, vor doar să ştie că va fi o politică anume şi vor să ştie care va fi aceasta, ca să se poată organiza în vederea acelei politici. În condiţiile în care este foarte imprevizibilă şi se schimbă odată cu ministrul, din cauza instabilităţii politice extraordinare, nu e un lucru bun, cel puţin pentru atragerea investiţiilor", a relevat Gitenstein.
O nouă perioadă de instabilitate, de evitat
Pentru perioada următoare, ar fi de dorit o înţelegere, o atmosferă civilizată între partide, aceasta fiind foarte importantă pentru relaţia cu SUA, care îşi doresc un aliat stabil, a precizat Gitenstein. Ambasadorul a afirmat că o nouă perioadă de instabilitate nu ar fi benefică.
România se confrunta cu o problemă similară cu cea din SUA, unde votul e divizat în părţi aproape egale, ceea ce va crea probleme în privinţa guvernării ţării.
"Pot să vă spun doar care e poziţia SUA: o nouă criză constituţională în aceste câteva luni nu va fi benefică României şi nu e ceva ce ne dorim. Noi vrem să vedem stabilitate. Vrem să vedem alegătorii decizând cine vor să le conducă ţara şi vrem ca orice diferende care ar apărea să fie rezolvate într-o manieră cât mai civilizată şi mai amiabilă. Iar apoi să începeţi să luaţi decizii", a arătat Gitenstein.
SUA au cerut respectarea statului de drept
Ambasadorul SUA a explicat că poziţia SUA faţă de România, după suspendarea în luna iulie a preşedintelui, nu a avut legătură cu Traian Băsescu, ci cu respectarea statului de drept.
"Chestiunea în vara aceasta a fost că Parlamentul dumneavoastră a dat nişte legi referitoare la desfăşurarea referendumului. Apoi, în ultima clipă, a început să facă schimbări la aceste legi, iar Curtea Constituţională a decis ca acest lucru era neconstituţional", a explicat Gitenstein.
Oficialul american a explicat de ce preşedintele SUA nu a fost niciodată demis.
"Sistemul dumneavoastră prezidenţial nu-i aşa de diferit de al nostru, în sensul că preşedintele e ales de popor, pentru o perioadă de timp limitată, în cazul dumneavoastră cinci ani, în cazul nostru, patru ani. În SUA, nu-l poţi demite pe preşedintele ţării decât dacă e în mod formal pus sub acuzare de Camera Reprezentanţilor, judecat în Senat şi demis. În peste 230 de ani, noi n-am făcut asta niciodată în SUA. Şi ştiţi de ce? Pentru că noi considerăm că e important ca preşedintele să aibă autoritatea de a acţiona, cât timp acţionează în limitele Constituţiei şi îşi îndeplineşte atribuţiile în mod legal, în acea perioadă. Persoana e aleasă într-un anumit an şi îşi duce la bun sfârşit mandatul. E o chestiune importantă pentru stabilitatea poziţiei. Şi asta e o problemă de stabilitate", a declarat Gitenstein.
Mark Gitenstein se află la finalul mandatului său în România şi a făcut deseori declaraţii despre situaţia politică şi economică din România. Unele dintre acestea nu au fost bine primite de opoziţia USL care a criticat faptul că ambasadorul s-ar amesteca în treburile interne ale României.