Gitenstein: Corupţia, cel mai mare duşman al economiei, companiile de stat afectate de acest fenomen

Epoch Times România
30.10.2012

Corupţia este cel mai mare duşman al instituţiilor economice, iar companiile de stat din România sunt afectate de acest fenomen, care îndepărtează investitorii, a declarat marţi ambasadorul SUA, Mark Gitenstein.

Ambasadorul SUA le-a explicat specialiştilor în drept că ”instituţiile juridice puternice, independente, sunt esenţiale” în tranziţie.

”Nu este suficient să le acorzi oamenilor drept de vot. Trebuie să le oferi cetăţenilor capacitatea de a-şi revendica drepturile: drepturile omului şi drepturile civile, dreptul cetăţenilor români la proprietate şi principiul forţei obligatorii a contractului. În lipsa acesteia, existenţa unei prosperităţi reale şi a unei democraţii reale, eficiente, sunt imposibile”, a declarat Mark Gitenstein, adăugând că nivelul de trai este ”mult mai ridicat” în Statele Unite ale Americii, Norvegia, Elveţia, Canada, Olanda şi Marea Britanie datorită culturii, poziţiei geografice şi istoriei.

Mark Gitenstein a oferit ca exemplu un citat din cartea ”De ce eşuează naţiunile”, unde se menţionează că există ”instituţii economice bune” care îi motivează pe oameni să devină productivi, printre acestea numărându-se protejarea dreptului la proprietate, aplicarea previzibilă a contractelor încheiate de ei, oportunităţile de a-şi investi banii şi de a păstra controlul asupra lor, controlul inflaţiei şi schimbul valutar liber. ”Cel mai mare duşman al acestor instituţii economice este corupţia. Ea subminează credibilitatea acestor instituţii, generează cinism şi descurajează investiţiile. Eşecul de a combate eficient corupţia va îndepărta investiţiile locale şi străine necesare pentru reconstruirea României”, a explicat diplomatul american.

Mark Gitenstein a evocat faptul că România ar putea redeveni centrul energetic al Europei, dacă Bucureştiul ar putea atrage cele zece miliarde de dolari necesare pentru modernizarea infrastructurii energetice şi pentru construcţia de noi centrale electrice. ”Dar aceste active sunt controlate de companiile de stat şi (adesea) administrate de persoane alese mai degrabă pentru legăturile lor politice decât pentru competenţa profesională. De regulă, companiile de stat generează mai multe datorii decât profit şi, în prea multe cazuri, sunt pline de corupţie. Nici un investitor competent nu îşi va încredinţa capitalul acestora”, a avertizat ambasadorul american.

Mark Gitenstein a subliniat faptul că economia românească este precum ”o piramidă întoarsă”. ”Din 21.000.000 de români, doar trei milioane sunt înregistraţi ca angajaţi în sectorul privat, plătesc impozite şi contribuie la sistemul de asigurări sociale destinat tuturor românilor. Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Statistică un număr şi mai mare de români lucrează la negru şi nu plătesc impozite. Institutul estimează de asemenea că valoarea totală a evaziunii fiscale în anul 2010 ar putea fi mai mare de 21% din PIB, depăşind valoarea bugetului de stat. Conform Organizaţiei Internaţionale a Muncii, 25% dintre angajaţii români continuă să lucreze în sectorul public; printre ei se numără, conform estimărilor, şi 400.000 de angajaţi ai companiilor de stat”, a declarat ambasadorul SUA, precizând că această situaţie reprezintă ”moştenirea comunismului şi este pur şi simplu nesustenabilă”.

Ambasadorul SUA a susţinut marţi un discurs la conferinţa de încheiere a programului ”Busolă în carieră”, un program complex de stagii de practică şi mentorat pentru studenţii la drept, care i-a pregătit pentru a face o alegere potrivită în cariera lor.

Programul a fost implementat de Asociaţia Liderjust şi finanţat de Ambasada SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor