Banii pentru poezie, la căluşari: Poetul Andrei Dósa se disociază de Institutul Cultural Român

Institutul Cultural Român
Institutul Cultural Român (Mihut Savu / Epoch Times)

Unul după altul, poeţii refuză să primească premii finanţate de Institutul Cultural Român (ICR). După ce în urmă cu câteva zile poetul Dan Sociu a refuzat premiul de 3000 de lei acordat de ICR pentru cea mai bună carte de poezie a anului 2013 motivând că nu doreşte să primească nimic de la un Guvern compus din "mincinoşi patologici" şi care "bate ţărani şi protestatari, marţi, poetul, Andrei Dósa şi-a anunţat şi el refuzul de a primi premiul finanţat de ICR.

Pentru tânărul poet, refuzarea premiului este, aşa cum declară pe pagina sa de Facebook, o formă de protest faţă de lipsa de profesionalism şi "mediocritatea demersurilor noii conduceri a ICR." Dósa se declară dezamăgit de faptul că ICR a refuzat să acorde finanţare pentru Festivalul Internaţional de Literatură Bucureşti şi de existenţa unui proiect de lege care urmăreşte o posibilă reducere a Fondului Cinematografic, pentru a finanţa reabilitarea unor cinematografe ce urmează să treacă în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale.

În consecinţă, Dósa refuză să primească premiul şi cere ca banii ce i se cuvin să fie donaţi lui Grigore Leşe, Ştefan Hruşcă sau altor cantautori, fanfare, ansambluri folclorice sau trupe de căluşari.

"Rog organizatorii să-i contacteze pe oricare dintre ei şi să le dea banii" cere poetul în postarea sa pe Facebook, pe care o redăm mai jos.

"M-a contactat azi Dan Mircea Cipariu, să mă anunţe că am luat premiu la Gala Tinerilor Scriitori. Respect decizia juriului, dar nu pot accepta acest premiu.

În general eu nu urmăresc cu prea multă atenţie scena politică şi nu pot să spun că sunt un activist convins, care să reacţioneze imediat la orice nedreptate. Când am văzut nominalizările n-am observat din partea cui sunt banii, însă refuzul lui Dan Sociu m-a făcut să acord atenţie problemei. Nu consider că este firesc ca artiştii să urmărească în permanenţă provenienţa finanţării unor premii, proiecte etc., dar din păcate contextul actual cere acest lucru.

M-am gândit la mai multe argumente pro şi contra, printre care şi acela că refuzul unora dintre noi poate însemna şi că cei care vor să facă pe viitor proiecte în colaborare cu ICR să fie văzuţi ca oportunişti, chiar dacă nu-i exclus ca unele dintre acele proiecte să fie ok. Eu nu sunt de acord cu acest lucru, sunt de părere că e dreptul fiecăruia în parte să ia o decizie când vine vorba de acceptarea unei colaborări cu instituţiile culturale ale statului. Consider că a refuza un premiu este o formă de protest care poate fi folosită de cei care doresc să facă asta. Inclusiv în ceea ce mă priveşte, acest refuz vine după ce am acceptat să mă duc la Berlin în noiembrie 2013 pe banii ICR. La vremea respectivă mi s-a părut că în formula actuală institutul încearcă să propună o altă direcţie faţă de cea dată de acţiunile lui Marga. În acel moment, singura care a refuzat să meargă la Berlin dintre cei invitaţi a fost Livia Ştefan.

Între timp, ICR a refuzat să acorde finanţare pentru FILB (Festivalul Internaţional de Literatură Bucureşti), iar un proiect de lege urmăreşte o posibilă reducere a Fondului Cinematografic, pentru a finanţa reabilitarea unor cinematografe ce urmează să treacă în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale. Cu alte cuvinte, nu observ nicio îmbunătăţire în ceea ce priveşte activitatea şi strategiile Ministerului Culturii, respectiv a ICR.

Aşadar refuz premiul, dar aş vrea ca banii să fie donaţi lui Grigore Leşe, Ştefan Hruşcă sau altor cantautori, fanfare, ansambluri folclorice sau trupe de căluşari. Rog organizatorii să-i contacteze pe oricare dintre ei şi să le dea banii. Protestez astfel împotriva actualei strategii a ICR-ului şi a Ministerului Culturii: a ideii de ”cultura română e una singură”, a lipsei de profesionalism, dar şi a mediocrităţii demersurilor noii conduceri ICR, împotriva numirilor cel puţin dubioase în funcţii de conducere, a faptului că în 2013 n-a fost finanţat niciun film din banii CNC etc. Protestez pentru că ceea ce se întâmplă acum e o încercare de a pune beţe în roate anumitor mecanisme care funcţionau cât de cât ok în promovarea culturii române."