Banii au culoare politică şi miros. Un poet refuză un premiu finanţat de stat

Institutul Cultural Român
Institutul Cultural Român (Mihut Savu / Epoch Times)

Scriitorul Dan Sociu, desemnat câştigător al premiului "Cartea de Poezie a anului 2013", pentru volumul "Vino cu mine ştiu exact unde mergem", a declarat, sâmbătă, pentru Mediafax, că va refuza premiul, pe motiv că acesta este finanţat de Institutul Cultural Român (ICR).

"Ar fi ruşine să am o relaţie prietenească cu reprezentanţii noştri politici de acum", a declarat Dan Sociu.

Deşi juriul care a considerat cartea sa drept cel mai bun volum de poezie al anului este format din critici pe care poetul îi respectă - Alex Goldiş, Bianca Burta-Cernat şi Mihai Iovănel - iar banii i-ar fi prins bine, poetul Dan Sociu a anunţat că refuză premiul, în valoare de 3.000 de lei, căci nu doreşte să primească nimic de la un Guvern compus din "mincinoşi patologici" şi care "bate ţărani şi protestatari."

"Le mulţumesc lui Mihai Iovănel, Alex Goldiş şi Bianca Burta-Cernat pentru că au ales 'Vino cu mine, ştiu exact unde mergem' pentru premiul Cartea de Poezie a Anului (nici nu ştiam de nominalizare) şi mi-ar fi prins bine banii dar nu pot să iau un premiu de la ICR-ul ăsta şi de la ministerul ăsta al culturii, ţine de un guvern prea scîrbos, care nu respectă contractele cu noi, e compus din mincinoşi patologici, a încălcat (le-a răsturnat) toate promisiunile (şi doctrina social-democrată), a bătut şi a hărţuit ţărani şi protestatari, dispreţuieşte săracii, e arogant şi unsuros, crede că poate face ce vrea din legi şi altele, după cum le ştim", a postat Dan Sociu pe pagina sa de Facebook.

Deşi Institutul Cultural Român oferă doar finanţarea, juriul evenimentului fiind cel care a decis câştigătorul, poetul Dan Sociu a precizat că: "Nu e oferit de ei (ICR, n.r.), dar premiul îl iau din mâna vicepreşedintelui ICR, aşadar este cam aceeaşi chestiune".

Dan Sociu a mai declarat că nu i-a anunţat în mod oficial pe reprezentanţii galei în legătură cu refuzul său, precizând că, de altfel, nici el nu a primit informaţii privind acordarea acestui premiu.

Moderatorul şi iniţiatorul Galei Tinerilor Scriitori - Cartea de Poezie a Anului 2013, Dan Mircea Cipariu, a declarat la rândul său, pentru Mediafax, că nu a fost anunţat oficial de Dan Sociu în legătură cu refuzul premiului.

"Dacă avem o discuţie pe teme literare atunci pot să înţeleg că cineva acceptă sau nu acceptă un premiu literar, dacă avem o discuţie politică, nu mă interesează", a precizat Cipariu, care a mai declarat că se va consulta cu juriul în ceea ce priveşte acordarea premiului.

Premiul, a mai declarat Cipariu, este acordat de o un juriu de profesionişti, nu de ICR iar banii oferiţi, chiar dacă sunt administraţi de Guvernul României sau Institutul Cultural Român, sunt banii cetăţenilor, nu ai ICR-ului sau ai Guvernului.

Organizatorii celei de-a patra ediţii a Galei Tinerilor Scriitori - Cartea de Poezie a Anului 2013 sunt Asociaţia Euro Culturart şi Muzeul Naţional al Literaturii Române, cu finanţare de la Ministerul Culturii şi Institutul Cultural Român.

Din juriu fac parte critici literari care au câştigat premiul Tânărul Critic Literar în cadrul galei, la ediţiile 2011, 2012, 2013 - Alex Goldiş, Bianca Burta-Cernat şi Mihai Iovănel.

Gala Tinerilor Scriitori este un eveniment care marchează sărbătorirea celei de-a patra ediţii a Zilei Culturii Naţionale, conform unei legi promulgate pe 6 decembrie 2010 de preşedintele României, şi este un eveniment-concurs dedicat tinerilor creatori de literatură română, cu vârste între 18 şi 35 de ani.

Cea de-a IV-a ediţie a Galei Tinerilor Scriitori - Cartea de Poezie a Anului 2013 se va desfăşura miercuri, începând cu ora 18.00, în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR) din Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură