Mihai Chirică acuzat de tăierea teilor din Iaşi

Probabil vice -primarului de Iaşi nu îi plac pupezele. Aşa că a tăiat teii din Iaşi. Şi după ce a defrişat centrul urbei, a plantat în locul copacului simbol pentru oraşul moldav... salcâmi japonezi pitici.
Teiul lui Eminescu din Parcul Copou-Iaşi (Epoch Times România)
Epoch Times România
19.09.2013

Probabil vice -primarului de Iaşi nu îi plac pupezele. Aşa că a tăiat teii din Iaşi. Şi după ce a defrişat centrul urbei, a plantat în locul copacului simbol pentru oraşul moldav... salcâmi japonezi pitici. Masacrul teilor, comandat de Primăria Iaşi, a ajuns în aceste zile pe masa procurorilor ieşeni.

Vice-Primarul Iaşiului, Mihai Chirică este cercetat pentru infracţiunea distrugere, după ce în perioada 1-15 februarie 2013, teii de pe bulevardul Ştefan cel Mare, punctul 0 al oraşului, au fost puşi la pământ din decizia edililor locali.
În dosarul penal înaintat procurorilor, cetăţenii Iaşiului reclamă că „viceprimarul Mihai Chirică şi cei aflaţi în subordinea sa au hotărât, prin ignorarea oricăror norme de drept civic, dar mai ales de bun simţ, în mod arbitrar, ilegal şi imoral tăierea unui număr de aproximativ 70 de arbori, specia tei, reprezentând cantitatea de aproximativ 70 de metri cubi de material lemnos.”

Plângerea înaintată împotriva lui Mihai Chirică, cel care a hotărât tăierea copacilor, a fost înaintată de Asociaţia Cetăţenilor Abuzaţi din România (ACAR) pe 3 iulie 2013. Conform ziarului Adevărul, o primă serie de cercetări au fost întreprinse de Secţiei 3 de Poliţie din Iaşi, care, pe 11 septembrie, a înaintat dosarul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi care va dispune (sau nu) investigaţii ulterioare în urma cărora va decide dacă se impune (sau nu) începerea urmăriri penale a lui Chirică.

La o zi după ce Poliţia a confirmat existenţa unui dosar penal pentru tăierea teilor din centrul oraşului. vice-primarul Iaşiului a declarat: "Mie nu mi-e frică de puşcărie".

Chirică a susţinut că "arborii din oraş sunt afectaţi de o boală misterioasă". „Ceea ce trebuie să sesizăm este faptul că specia tei şi castani este într-o gravă suferinţă. Se usucă de la an la an. Apar uscări şi la arbori tineri, care ar trebui să fie în perioada cea mai propice pentru a se dezvolta. Sunt mai mulţi factori care dăunează. Ori a apărut o modificare genetică de specie, ori au intervenit nişte dăunători greu de descoperit“, a explicat Chirică.

Nu este singurul proces pe care îl au edilii ieşeni, informează Digi 24. La începutul lunii octombrie Primăria Iaşi se va prezenta în instanţă pentru a contestă o amendă de 60.000 de lei primită de la Garda de Mediu, tot pentru tăierea ilegală a teilor de pe Bulevardul Ştefan cel Mare.

Ieşenii, profund legaţi de teii lor, au considerat operaţiunea primăriei un "masacru ecologic." Teiul este un simbol al urbei din inima Moldovei, la care tot românul, când se gândeşte, evocă nostalgic Copoul, pe Creangă şi pe Eminescu şi plimbările acestora pe străzile Iaşiului mărginite de... tei.

În locul teilor tăiaţi, reprezentanţii Primăriei au plantat salcâmi japonezi. Primarul Mihai Chirică susţine că nu consideră că municipalitatea ar fi greşit în vreun fel prin acţiunea de tăierea a arborilor.

Nu de aceeaşi parere sunt şi concetăţenii lui Chirică. Acţiunea Primariei din Iaşi i-a revoltat pe ieşeni, care au protestat împotriva dispariţiei copacilor-simbo ai oraşului, atât în faţa Primăriei, cât şi prin memorii trimise mai multor instituţii publice, printre care şi Gărzii Naţionale de Mediu, Comisariatul Judeţean Iaşi.

Cităm câteva dintre comentariile postate pe pagina de Facebook, "Iaşul iubeşte teii", de ieşenii revoltaţi de tăierea teilor din oraşul lor.

„Violul" ecologic practicat cu premeditare la Iaşi nu are niciun termen de comparaţie în România. Copăceii plantaţi pe alocuri vor reuşi abia în câteva decenii să umbrească barbaria comisă acum. Se vor bucura, poate, copii noştri... Într-o lume normală, responsabilii ar fi fost izolaţi sau trimişi la reeducare; la noi, astfel de fapte trec drept probe de „bărbăţie", meritorii pentru o promovare în partid.”

"Iaşul iubeşte teii," Facebook:

"lol..cel mai tare e că au amendat Primăria Iaşi cu 60 000 pe banii contribuabililor care nici n-au vrut tăierea teilor"

"Dan Lungu, unul din cei mai traduşi şi apreciaţi scriitori români, noul director al Muzeului Literaturii din Iaşi, ne-a trimis o scurtă declaraţie, pentru care îi mulţumim: „Tăierea teilor este uciderea simbolică a studenţiei în Iaşi pentru sute de mii de absolvenţi şi un atentat la memoria culturală a oraşului. Când urmează teiul lui Eminescu?"

"Teii sunt un simbol pentru Iaşi, deşi m-am mutat la Suceava, şi vin mai rar în Iaşi acum, nu ratez niciodată sezonul florilor de tei. Atunci vin cu soţia şi copilul în Iaşi, mă plimb în copou, mă plimbam şi pe Ştefan cel Mare. Nu vreau ca acest simbol al Iaşi-ului să dispară !"

"Aţi aflat, probabil, că ultimii tei de pe Bulevardul Ştefan cel Mare au fost deja doborâţi; au rămas doar nişte cioate care amintesc de măreţia arborilor care au fost cândva acolo - în curând şi ele vor fi dispărut. Acesta este mesajul transmis de Primăria Iaşi nouă, vouă, tuturor celor care am îndrăznit să avem altă opinie şi o voce cu privire la cum ne dorim să arate o mică parte din oraşul nostru şi ce reprezintă ea pentru noi. Nu credem că e mai puţin evidentă şi lecţia de viitor pe care autorităţile încearcă să ne-o dea: cât de mult va conta cu altă ocazie vocea noastră şi cât de puternică trebuie să fie ca în final să o asculte. Dar continuăm să credem că până la urmă tot ieşenii au ultimul cuvânt de spus. DACĂ vor asta."

„Violul" ecologic practicat cu premeditare la Iaşi nu are niciun termen de comparaţie în România. Copăceii plantaţi pe alocuri vor reuşi abia în câteva decenii să umbrească barbaria comisă acum. Se vor bucura, poate, copii noştri... Într-o lume normală, responsabilii ar fi fost izolaţi sau trimişi la reeducare; la noi, astfel de fapte trec drept probe de „bărbăţie", meritorii pentru o promovare în partid”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor