Băncile ucrainene doresc ca Rusia să le recompenseze pentru pierderile înregistrate în Crimeea

Sigla băncii ucrainene de stat Oschadbank.
Sigla băncii ucrainene de stat Oschadbank. (Captură Foto)
Andrei Popescu
09.07.2015

Două dintre cele mai mari bănci ale Ucrainei – Privatbank şi Oschadbank, care este deţinută de stat – au cerut Moscovei să le ofere compensaţii pentru pierderile rezultate în urma anexării de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, conform unor declaraţii publicate miercuri de cele două instituţii financiare, susţine Moscow Times.

Deja sub presiune datorită crizei economice existente în Ucraina, băncile cu active semnificative în Crimeea au suferit pierderi substanţiale după ce Rusia a confiscat teritoriul în martie 2014, în cadrul unei mişcări condamnate de Ucraina şi Occident.

Premierul Arseni Iaţeniuk a declarat că Oschadbank, cea de-a treia bancă a Ucrainei în termeni ai activelor, plănuieşte să dea în judecată Rusia pentru compensaţii în valoare de 15 miliarde de hrivne (700 milioane USD).

Banca nu a confirmat această cifră dar într-o declaraţie a susţinut că “a trimis reprezentanţilor ruşi o notificare oficială în scris, în privinţa tratamentului ilegal aplicat investiţiilor Oschadbank în Crimeea.”

Banca a declarat că speră să soluţioneze cazul pe baza unui acord interguvernamental ruso-ucrainean din 1998, care cere ca părţile să îşi rezolve disputele prin negocieri în cadrul unei perioade de 6 luni.

“Dacă nu se va ajunge la o înţelegere în acea perioadă de timp, Oschadbank îşi rezervă dreptul de a căuta să rezolve problema sub protecţia tribunalelor internaţionale”, a mai susţinut banca ucraineană.

Oschadbank şi Privatbank, cel mai mai mare creditor al Ucrainei, au avut cea mai extinsă reţea de filiale bancare din Crimeea, arată Moscow Times.

În plus, Privatbank a declarat miercuri că doreşte arbitraj internaţional pentru a-şi acoperi pierderile înregistrate în Crimeea, adăugând că va merge cu cazul său până la Haga.

Înaintea anexării Crimeei, băncile ucrainene au operat peste 1.000 de filiale în peninsulă, cu active şi garanţii în valoare de aproximativ 20 miliarde de hrivne.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor