Rusia examinează "ilegalitatea" independenţei statelor baltice
focus
Ţările baltice au exprimat miercuri un val de indignare după ce Rusia a transmis că va examina dacă obţinerea independenţei lor faţă de fostul URSS a fost un proces legitim.
Ministrul estonian de Externe, Keit Pentus-Rosimannus, a declarat că este „uluitor faptul că biroul Procurorului General îşi pierde timpul cu asemenea chestiuni legale absurde”.
Ministrul lituanian de externe, Linas Linkevičius, a descris ancheta drept o „provocare absurdă”, conform unei ştiri BBC. Un purtător de cuvânt al ministerului de Externe leton a exprimat aceleaşi păreri.
Statele Baltice au fost ocupate de Uniunea Sovietică la începutul celui de-al Doilea Război Mondial – şi şi-au recăpătat independenţa în 1991, puţin după căderea URSS. În anii de ocupaţie Ţările Baltice au suferit pogromuri, valuri de deportări şi înfometare precum şi o puternică rusificare forţată. Majoritatea populaţiei lor priveşte Rusia în mod negativ, ca urmare a tratamentului primit în timpul ocupaţiei.
Procurorii ruşi şi-au exprimat îndoieli cu privire la faptul că organismul care a luat decizia de recunoaştere a independenţei – Consiliul Sovietelor – ar fi fost constituţional şi legitim.
Consiliul Sovietelor a fost un organism format în septembrie 1991, format din preşedintele Rusiei şi încă 10 preşedinţi – ai fostelor republici sovietice. Cu toate acestea Constituţia USRR nu prevedea existenţa unui asemenea organism, conform Rossiiskaya Gazeta.
Purtătorul de cuvânt al conducerii Rusiei, Dmitri Peskov a precizat miercuri că iniţiativa nu aparţine Kremlinului – fără să precizeze de unde ar putea veni iniţiativa, dat fiind faptul că Justiţia este controlată în întregime de politic.
Procurorul General al Rusiei a anunţat recent că nu consideră legitimă nici perioada în care Crimeea a aparţinut Ucrainei – deşi peninsula de la Marea Neagră a fost dată Ucrainei de dictatorul sovietic Nikita Hruşciov în 1964, gest considerat simbolic pentru întărirea prieteniei dintre cele două state – şi pentru faptul că liderul sovietic era ucrainean.
Presupusa anchetă asupra independenţei Ţărilor Baltice este considerată de analişti răspunsul Rusiei la acuzaţiile Occidentului privind anexarea Crimeei de anul trecut.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.