Avioane de luptă americane interceptează bombardiere ruseşti lângă coastele Californiei şi Alaskăi
alte articole
Forţa Aeriană Americană a ridicat de la sol avioane de luptă pentru a intercepta două perechi de bombardiere ruseşti care au zburat lângă coastele din California şi Alaska în 4 iulie.
Primul incident a avut loc lângă coasta Alaskăi, forţând autorităţile americane să trimită două avioane de luptă F-22 de la baza lor din Alaska pentru a intercepta două bombardiere nucleare ruseşti de rază lungă Tupolev Tu-95 Bear, a raportat Fox News, citând oficiali ai apărării americane.
Al doilea incident a avut loc lângă coasta centrală a Californiei, când o altă pereche de bombardiere Tu-95 Bear au fost interceptate de două avioane de luptă americane F-15.
Un oficial american al apărării a declarat că niciunul dintre bombardierele ruseşti nu a intrat în spaţiul aerian american.
Astfel de incidente nu sunt deloc neobişnuite între Rusia şi Statele Unite.
Un avion de recunoaştere american a întâlnit un avion de luptă rusesc deasupra Mării Negre în luna mai, au declarat luna trecută oficialii armatei americane. Conform oficialilor, avionul de luptă rusesc Sukhoi Su-27 a zburat alături de avionul de recunoaştere american US RC-135 la aceeaşi altitudine.
De asemenea, în luna mai, armata rusă a desfăşurat avioane de luptă Su-24 pentru a intercepta distrugătorul american USS Ross în Marea Neagră după ce, aparent, acesta s-ar fi îndreptat către apele teritoriale ale Rusiei. Oficialii Marinei americane au negat acuzaţiile şi au susţinut că distrugătorul se afla în apele internaţionale.
Numărul de zboruri efectuate de bombardierele ruseşti deasupra Zonei de Identificare şi Apărare Aeriană a SUA s-a dublat anul trecut faţă de norma lor, conform datelor oferite de NORAD (Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospaţială).
Politicieni şi oficiali ai armatei americane consideră că aceste mişcări reprezintă un mesaj din partea Moscovei datorită conflictului din Ucraina. Statele Unite şi Uniunea Europeană au aplicat împotriva Rusiei mai multe runde de sancţiuni după ce aceasta a anexat peninsula ucraineană Crimeea şi a decis să se implice direct în conflictul separatist din estul Ucrainei. Moscova neagă aceste acuzaţii.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.