Putin “rugat” să faciliteze repatrierea a aproximativ 40.000 de evrei în Crimeea
alte articole
Preşedintele rus Vladimir Putin ar trebui să permită unui număr de 40.000 de evrei şi alţi imigranţi ce locuiesc în străinătate, care au părăsit peninsula ucraineană Crimeea înainte să fie anexată de către Rusia în 2014, să se întoarcă acasă şi să obţină cetăţenie rusă, a declarat miercuri pentru Moscow Times şeful filialei crimeene a partidului comunist din Rusia.
Leonid Grach a declarat într-un interviu telefonic că a trimis o cerere oficială liderului rus, în care i-a cerut acestuia să relaxeze procedurile complexe prin care trebuie să treacă repatriaţii pentru a obţine cetăţenia rusă şi pentru a se stabili permanent în ţară.
Aproximativ 40.000 de evrei s-ar putea restabili în Crimeea, încurajaţi de revenirea peninsulei sub controlul Moscovei, a declarat Grach, citând cifre oferite de Alexander Redko, liderul Partidului Liberal-Democratic Progresiv – un partid pro-rus cu sediul în Israel.
Într-un interviu telefonic cu Moscow Times, Redko a confirmat cifrele, susţinând că cel puţin 500 de oameni l-au contactat pentru a-i cere ajutorul în vederea restabilirii în Crimeea.
“Aproximativ 40.000 de evrei crimeeni au părăsit peninsula, alături de alţi cetăţeni, în timpul vremurilor sovietice şi de asemenea după ce peninsula a devenit parte a statului ucrainean independent”, a declarat Redko. “Astăzi îi cerem lui Putin să le acorde un acces uşor la cetăţenia rusă.”
Conform lui Redko, partidul său a fost înregistrat în 2002, dar nu a reuşit niciodată să obţină locuri în parlamentul Israelului, cunoscut sub numele de Knesset.
Popularul website de ştiri în limba rusă Newsru.co.il, cu sediul în Israel, are rezerve în legătură cu afirmaţiile lui Redko, raportând miercuri că nu a fost observată nicio creştere a numărului de evrei ruşi care doresc repatrierea în Crimeea.
Grach, un politician veteran pro-rus care a fost ales în parlamentul ucrainean în perioada 2002-2012, a declarat că peninsula Crimeea are nevoie de oameni competenţi care să ajute la revitalizarea economiei.
“În Israel, există oameni care deţin propriile lor afaceri, care au succes şi care pot veni şi dezvolta Crimeea”, a susţinut Grach.
Crimeea a fost lovită de o serie de scandaluri de corupţie în ultima săptămână şi câţiva oficiali de rang înalt au fost arestaţi pe baza suspiciunii de comitere de infracţiuni economice. Unele rapoarte media l-au numit pe Serghei Aksionov, premier al peninsulei de la ocuparea acesteia de către trupele ruseşti în februarie 2014, drept un “fost gangster”.
Peninsula Crimeea, incluzând oraşul Sevastopol, au fost anexate de Rusia în martie 2014 după un referendum nerecunoscut de guvernul ucrainean din Kiev sau de majoritatea ţărilor lumii. Statele occidentale au impus sancţiuni împotriva Rusiei datorită anexării peninsulei.
În Rusia, totuşi, anexarea Crimeei a fost întâmpinată pozitiv atât la nivel politic cât şi public. Rata popularităţii lui Putin a crescut mult după acea mişcare şi continuă să rămână ridicată la un nivel record.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.