Rusia va desfăşura exerciţii militare în Armenia, care este zguduită de proteste anti-guvern

Poliţiştii încearcă să disperseze manifestanţii armeni în Erevan, 6 iulie 2015.
Poliţiştii încearcă să disperseze manifestanţii armeni în Erevan, 6 iulie 2015. (Captură Foto)

Armata rusă a ordonat marţi o verificare neprevăzută a stării de pregătire a trupelor sale staţionate în Armenia, în condiţiile în care ţara este cuprinsă de proteste anti-guvernamentale, conform Yahoo News.

„În timpul inspecţiei rapide, o comisie va evalua starea de pregătire a trupelor din cadrul unităţii aeriene staţionate în Erebuni şi de la baza militară din Gyumri în privinţa executării sarcinilor atribuite”, conform unei declaraţii publicate de Districtul Militar Sudic al Rusiei.

Exerciţiile militare vor avea loc în regiunile montane Kamkhud şi Alagyaz şi vor fi monitorizate cu ajutorul dronelor, mai susţine declaraţia.

Rusia şi-a intensificat recent verificările inopinante privind starea de pregătire a trupelor sale, din zona Arctică până în Estul Îndepărtat, în condiţiile în care relaţiile Moscovei cu Occidentul au atins cote alarmant de scăzute datorită conflictului din Ucraina.

Noile exerciţii militare intervin pe fondul manifestaţiilor care au avut loc în ultimele două săptămâni în Armenia, declanşate de planurile unei companii ruse de a creşte preţul la electricitate cu peste 16%.

Sute de ofiţeri de poliţie s-au ciocnit luna trecută cu manifestanţii în cadrul celor mai ample demonstraţii anti-guvern văzute în ultimii ani de fosta ţară sovietică.

Preşedintele armean Serzh Sarkisian a negat că demonstraţiile, care s-au diminuat în ultima săptămână, sunt anti-ruseşti.

Unii politicieni din Moscova şi-au exprimat temeri că manifestaţiile ar putea crea o situaţie similară cu cea care a dus la răsturnarea fostului guvern ucrainean pro-rus în 2014.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avertizat Occidentul împotriva încercărilor de a alimenta o revoluţie în Armenia, unul dintre cei mai loiali aliaţi ai Moscovei în Caucazul de Sud.

Legăturile bilaterale dintre cele două state au primit o lovitură puternică în ianuarie 2015 când un soldat rus staţionat în oraşul armean Gyumri a ucis o familie locală formată din 7 persoane, incluzând un copil de şase luni.

Contractul curent al Rusiei pentru închirierea bazei din Gyumri expiră în 2044.

În luna martie, peste 8.000 de soldaţi ruşi au participat la exerciţii militare în Armenia, Crimeea şi regiunile separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia, printre altele.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe