Rusia urmăreşte să-şi redreseze influenţa globală la summitul BRICS

Liderii celor mai mari economii globale în curs de dezvoltare se vor întâlni joi în Rusia pentru un spectacol în privinţa căruia Moscova speră că va demonstra inutilitatea eforturilor Occidentului de a izola Rusia, conform Moscow Times.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (Captură Foto)
Andrei Popescu
08.07.2015

Liderii celor mai mari economii în curs de dezvoltare din lume se vor întâlni joi în Rusia pentru o manifestare care, speră Moscova, va demonstra inutilitatea eforturilor Occidentului de a izola Rusia, conform Moscow Times.

Aşteptările summitului naţiunilor BRICS – Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud – care a început miercuri în oraşul rusesc Ufa, situat la aproximativ 1.170 km sud-est de Moscova, sunt legate de continuarea eforturilor de a furniza economiilor în curs de dezvoltare o opinie mai influentă.

Conform preşedintelui rus Vladimir Putin, summitul va lansa o nouă bancă de dezvoltare şi un nou fond comun pentru rezerve valutare de urgenţă, ambele fiind “înarmate” cu 100 miliarde de dolari, adică echivalentul Băncii Mondiale şi al Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Din punctul de vedere al lui Putin, summitul este o şansă de a arăta că, în ciuda sancţiunilor occidentale aplicate Rusiei datorită crizei din Ucraina, Moscova găseşte aliaţi noi şi mai puternici în rândul viitoarelor puteri economice ale lumii.

Dar unii analişti au avertizat că dominaţia Chinei asupra grupului de ţări BRICS riscă să transforme noile proiecte ale grupului în reflexii ale unor instituţii susţinute de SUA, precum FMI.

„Planurile zădărnicite ale americanilor”

Mulţi analişti văd că grupul BRICS are o idee fundamentală bună, atât pentru Rusia cât şi pentru partenerii săi economici.

„BRICS a devenit un sprijin de încredere pentru Rusia atât pe plan politic cât şi economic”, a declarat Viaceslav Holodkov, şef de departament la Institutul pentru Studii Strategice, un think-tank care consiliază Kremlinul.

„Ele [ţările BRICS] au zădărnicit planurile americanilor de a izola Rusia”, a declarat el în cadrul unei mese rotunde intitulate ”BRICS as the Foundation of a Multi-Polar World” („BRICS privit ca temelie a unei lumi multi-polare”), care a avut loc la sfârşitul lunii trecute.

Naţiunile BRICS deţin aproximativ 40% din populaţia lumii şi peste 20% din produsul economic global. Dar aportul lor în creştere la avuţia mondială nu se reflectă în drepturile de vot pe care le au la Banca Mondială şi FMI, unde ţările occidentale au o influenţă mult mai mare. Un pachet de reforme în cadrul FMI, care ar oferi naţiunilor în curs de dezvoltare un rol mai important, a fost blocat de Congresul SUA încă din 2010.

„Pieţele în curs de dezvoltare sunt tratate în mod curent aproape drept cetăţeni de categoria a doua de către puterile dominante din [grupul de naţiuni puternic industrializate] G7”, a declarat Chris Weafer, partener senior la Macro Advisory, o firmă de consultanţă din Moscova. Membrii G7, care include SUA, Canada, Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia şi Japonia, joacă roluri semnificative în cadrul operaţiunilor desfăşurate de Banca Mondială şi FMI.

Ţările BRICS se luptă pentru drepturile lor, a mai declarat Holodkov.

Dominaţia chineză

Totuşi, unii observatori se îndoiesc de forţa şi influenţa grupului BRICS.

Rusia a fost forţată în ultimul an să găsească noi parteneri după ce i-a fost blocat accesul la pieţele si sursele de capital tradiţionale, prin sancţiunile impuse asupra sa de către SUA, UE şi alţi aliaţi ai lor.

Prin intermediul grupului BRICS, Moscova trimite un semnal Occidentului că sancţiunile, care au fost impuse pentru rolul Rusiei în conflictul ucrainean, nu izolează [această] ţară, a declarat Neil Shearing, economist şef la Capital Economics.

Dar acest parteneriat nu ajută suficient de mult Rusia, din moment ce comerţul dintre aceasta şi alte ţări BRICS încă se află cu mult în urma câştigurilor anuale obţinute din colaborarea cu UE, care este tradiţional cel mai mare partener comercial al Moscovei.

Creşterea dominaţiei Chinei este de asemenea o potenţială problemă. La rata sa curentă de creştere de 7%, China îşi va extinde PIB-ul în următorii doi ani şi jumătate cu o sumă echivalentă cu întreaga economie rusă, a cărei valoare este de 1,8 trilioane de dolari. În timpul acelei perioade, Rusia, care se scufundată în recesiune, va înregistra cel mai probabil o scădere a PIB-ului său.

„În timp ce Rusia a depus eforturi pentru crearea grupului BRICS ca o contramăsură pentru G7, pericolul real pe care îl înfruntă ruşii este crearea unui mijloc de extindere a puterii globale a Chinei, întocmai precum G7 facilitează acelaşi lucru pentru SUA”, a adăugat Weafer.

Noul fond de rezervă al BRICS este înclinat puternic în favoarea Chinei, în condiţiile în care 41 miliarde de dolari din capitalul total de 100 de miliarde provin din China. Rusia, India şi Brazilia vor contribui fiecare cu 18 miliarde de dolari, iar Africa de Sud cu 5 miliarde, a anunţat marţi Banca Centrală a Rusiei.

O nouă ordine

Totuşi, Rusia ar putea fi mai motivată să îşi încerce şansele într-o ordine mondială condusă de BRICS. Moscova dispune de 3 lucruri în favoarea sa, conform lui Weafer: China are nevoie de Moscova pentru livrarea de materiale precum petrol, gaz şi metale; armata rusă este mult mai avansată din punct de vedere tehnologic decât cea chineză; şi Rusia are o experienţă mai bogată în rezolvarea conflictelor diplomatice, ţinând cont de trecutul său de superputere sovietică.

Toate acestea îmbunătăţesc poziţia de plecare a Moscovei în structura BRICS şi ar putea de asemenea să îi aducă Kremlinului o poziţie mai bună decât cea pe care o deţine în cadrul unor organizaţii precum Banca Mondială, FMI sau G7 – din ultima fiind exclusă anul trecut datorită conflictului ucrainean.

Totuşi, unii analişti ruşi se îndoiesc că Beijingul şi-ar putea extinde puterea asupra Moscovei în cadrul noii grupări BRICS, susţine Moscow Times.

Holodkov a declarat că ideea unei dominaţii chineze este un mit propagat de analiştii occidentali şi a scos în evidenţă drepturile de vot egale adoptate de banca BRICS.

„Grupul BRICS este creat pentru a construi structuri de management democratice în cadrul economiei globale. Haideţi să nu urmăm propaganda occidentală”, a concluzionat el.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor