Banca Mondiala investeste 400 milioane de dolari in energia geotermala indoneziana

(PHILIPPE DESMAZES / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
25.03.2010

Banca Mondiala a anuntat ca va furniza 400 milioane de dolari pentru a ajuta la dublarea capacitatii energiei geotermale in Indonezia. Banca sustine ca investita este un efort pentru a ajuta tarile aflate in curs de dezvoltare sa produca energie curata si sa reduca emisiile de carbon.

Indonezia, cu numerosii sai vulcani si izvoare calde, are unele dintre cele mai mari rezerve de energie geotermala din lume.

Energia geotermala este produsa din caldura depozitata sub suprafata Pamantului. Oficialii indonezieni estimeaza ca tara are aproximativ 28.000 de megawati de capacitate geotermala, echivalentul a aproximativ 12 miliarde de barili de petrol.

Curata, de incredere, dar mai scumpa

Tim Brown de la Banca Mondiala sustine ca banii investiti vor ajuta Indonezia sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 26% in deceniul viitor.

“Energia geotermala este o resursa nefolosita dar este mai riscanta decat carbunele, mai scumpa decat carbunele”, sustine Brown. “Asadar, aceste fonduri permit Indoneziei sa ia o decizie pentru a promova energia termala fara a intampina prea multe costuri suplimentare”, a declarat el.

El sustine ca in timp ce energia geotermala este curata si de incredere, aceasta poate costa pana la 40 de milioane doar pentru a gasi locatia potrivita. “Trebuie sa sapi gauri pentru a o gasi. Si gaura in sine costa cateva milioane de dolari si s-ar putea sa trebuiasca sa faci 5 sau 10 gauri inainte sa obtii cantitatea confirmata de aburi de care ai nevoie pentru a construi o centrala energetica in jurul ei”, a declarat Brown.

Banca Mondiala sustine ca in prezent doar 65% dintre indonezieni au acces la electricitate. Banca estimeaza ca investitia va ajuta ca 90% din populatia tarii sa aiba acces la energie electrica pana in 2020.

Gazele cu efect de sera provin din diferite surse, printre ele fiind arderea combustibililor fosili, precum petrol si carbune. Savantii in domeniul climatului sustin ca gazele contribuie la schimbarea climatului.

Proiectul indonezian face parte dintr-o initiativa de 40 miliarde de dolari a Bancii Mondiale de a dezvolta proiecte cu emisii reduse de carbon in intreaga lume. Banca sustine de asemenea proiecte in Columbia, Kazakhstan, Egipt, Mexic si alte cateva tari pentru a dezvolta transporturile si energiile solara si eoliana.

Grupurile pentru protejarea mediului inconjurator sustin proiectele pentru energie geotermica dar sunt ingrijorate ca Banca Mondiala ar putea de asemenea sustine proiecte energetice traditionale, precum o centrala pe carbune in Africa de Sud. Ele preseaza Banca Mondiala sa sustina doar proiecte pentru dezvoltarea de energie curata.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor