Eforturile de deteriorare a cablurilor submarine ar putea perturba internetul global

În urma unei serii de presupuse atacuri ruseşti asupra cablurilor submarine, un grup al celor mai mari companii de telecomunicaţii din Europa îndeamnă NATO şi alţi lideri militari să facă mai mult pentru a proteja infrastructura submarină a regiunii, informează PC Mag.
„Odată cu creşterea ameninţărilor hibride, inclusiv a incidentelor care afectează cablurile submarine din Marea Baltică şi Marea Nordului, subliniem importanţa unei acţiuni consolidate şi coordonate pentru protejarea reţelelor transfrontaliere ale Europei”, au scris companiile într-o scrisoare deschisă adresată factorilor de decizie din UE, Regatul Unit şi NATO.
Companiile - printre care se numără Telefónica din Spania, Vodafone şi Orange - susţin că „repercusiunile deteriorării cablurilor submarine se extind mult dincolo de Europa”, afirmând că viitoarele atacuri ar putea afecta „infrastructura globală de internet şi energie, comunicaţiile internaţionale, tranzacţiile financiare şi serviciile critice la nivel mondial”.
Deşi documentul nu numeşte în mod explicit nicio putere străină, Rusia este suspectată de a fi în spatele mai multor incidente de profil din ultimul an.
În noiembrie 2024, o navă chineză a fost înconjurată de nave europene din cauza suspiciunilor că a încercat să saboteze cabluri submarine de fibră optică din Marea Baltică. Yi Peng 3, o navă comercială încărcată cu mărfuri ruseşti, a târât o ancoră la peste 160 de kilometri pe fundul mării Baltice din nordul Europei, iar ancheta s-ar fi concentrat asupra faptului dacă echipajul navei a fost instruit să tragă ancora pentru a deteriora în mod intenţionat cablurile.
Aceasta s-a întâmplat după ce cablurile care leagă Lituania şi Suedia, precum şi Finlanda şi Germania, au fost tăiate cu o lună în urmă. În ianuarie, Suedia a început, de asemenea, să investigheze o navă de marfă pentru deteriorarea deliberată a unui cablu submarin de fibră optică din Marea Baltică, care lega Suedia şi Letonia, după ce a detectat probleme de conectivitate.
Rusia şi China au negat deteriorarea intenţionată a infrastructurii submarine. Cu toate acestea, în ianuarie, ministrul britanic al Apărării, John Healey, a afirmat într-o declaraţie adresată preşedintelui rus Vladimir Putin: „Ştim ce faceţi şi nu ne vom feri de acţiuni ferme pentru a proteja această ţară”.
NATO analizează deja modalităţi de protejare a cablurilor submarine, inclusiv dronele acvatice care pot monitoriza Marea Baltică şi Marea Mediterană în căutarea ameninţărilor şi care ar putea fi echipate cu arme.
În ianuarie, NATO a anunţat „Baltic Sentry”, o activitate militară menită „a consolida protecţia infrastructurii critice [şi] îmbunătăţirea capacităţii Aliaţilor de a răspunde la acte destabilizatoare”. Organizaţia a confirmat că dronele navale fac parte din acest efort, la fel ca fregatele şi aeronavele de patrulare maritimă.
„NATO va lucra în cadrul Reţelei infrastructurilor submarine critice, care include industria, pentru a explora noi modalităţi de a proteja infrastructura şi de a îmbunătăţi rezilienţa activelor submarine”, se arată în document.