(P) Leadership responsabil în 2025: între trend şi necesitate în lumea afacerilor moderne

Aflată într-un proces continuu de transformare, lumea afacerilor caută mereu să devină mai performantă. Eficienţa se măsoară în venituri şi în profit, iar oamenii reprezintă, în mod firesc, forţa care acţionează pentru cursa spre atingerea şi eventual depăşirea ţintelor fixate pentru toate intervalele de timp. Fiecare individ este important într-o companie, dar cele mai valoroase resurse umane sunt cele care creează strategia de business şi care conduc efectiv implementarea tuturor procedurilor stabilite.
Aşadar, echipele de management sunt cele care pot face diferenţa între succes şi eşec. De la recrutare la instruire, de la dezvoltare la operare, totul ţine de măiestria persoanelor cu drept de decizie în companie, pe diferite niveluri ale ierarhiei. Nu este vorba doar despre top management, ci despre toţi liderii de echipe, pe fiecare departament, pe fiecare zonă de acţiune.
Trecerea de la şef la lider şi promovarea stilului responsabil
În ultimele decenii, mediul de afaceri a înţeles nevoia de a nu mai avea simpli şefi care îşi folosesc poziţia ierarhică pentru a dicta celor aflaţi în subordine, ci de a promova lideri autentici, capabili să se implice cu adevărat în companie. Un lider trebuie să fie un adevărat exemplu pentru cei pe care îi conduce şi să fie alături de aceştia, parte cu adevărat din echipa pe care o coordonează.
Vezi video
Mai nou, a devenit de actualitate conceptul de leadership responsabil, care se referă la stilul de conducere în care liderii iau decizii conştiente şi etice, ţinând cont nu doar de obiectivele economice şi financiare ale organizaţiei, ci şi de impactul acestor hotărâri asupra angajaţilor, comunităţii, mediului înconjurător şi societăţii în general. Angajaţii nu mai sunt dispuşi să accepte orice compromis, ci îşi doresc să facă parte dintr-un proiect de business care nu vizează profitul cu orice preţ, ci are o viziune sustenabilă pe termen lung. Un lider responsabil înţelege astfel că acţiunile sale pot influenţa pozitiv sau negativ viaţa oamenilor şi mediul înconjurător, fiind necesar să ia decizii corecte şi etice.
Leadershipul responsabil include integritate, transparenţă, sustenabilitate (din punct de vedere ecologic şi social) şi, deşi poate părea exagerat, grijă pentru oameni: managerii moderni trebuie să se arate preocupaţi de bunăstarea angajaţilor şi de crearea unui mediu de lucru sănătos şi echitabil, promovând diversitatea, incluziunea şi oportunităţile egale pentru toţi.
De ce este leadershipul responsabil considerat un nou standard
Societatea s-a schimbat puternic de-a lungul timpului, iar totul se reflectă imediat şi în mediul de afaceri. La nivelul anului 2025, când tehnologia este parte din viaţa noastră şi o resursă esenţială în zona business, oamenii au aşteptări diferite de la companiile cu care interacţionează în calitate de angajaţi sau de consumatori de servicii şi de produse.
Firmele trebuie să fie responsabile social, un tip de leadership care include implicarea în activităţi care aduc beneficii comunităţii, precum proiecte CSR - sprijin pentru diverse cauze sociale (mediu, sănătate, educaţie, animale etc.). Este nevoie de transparenţă în luarea deciziilor de către lideri, comunicarea clară a intenţiilor şi acţiunilor, atât în interiorul organizaţiei, cât şi în faţa publicului larg.
În ansamblu, leadership responsabil înseamnă un echilibru între obţinerea de rezultate financiare şi protejarea intereselor pe termen lung ale tuturor părţilor implicate, având în vedere responsabilitatea socială şi de mediu. De la autoritarism (liderul dictează totul fără a avea nevoie de justificări, iar scopul scuză mijloacele) s-a ajuns la un stil mai responsabil de a conduce, în care goana după bani nu este totul nici măcar în business. Contează astăzi, în societate, cum faci lucrurile, care este impactul local şi global al acţiunilor realizate de o companie. Brandurile îşi propun să fie apreciate şi chiar adorate, iar acest lucru se poate realiza doar cu un tip de leadership bazat pe responsabilitate.
Cetăţenii actuali ai ţărilor democratice îşi doresc valori la standarde noi, cu accent pe etică, sustenabilitate, transparenţă şi diversitate. Implicit, se remarcă firmele care au lideri empatici, interesaţi cu adevărat de progres şi de oameni. La polul opus, societatea poate penaliza puternic firmele ai căror lideri încalcă aceste noi valori dorite de public.
Vezi video
Provocări acceptate fără ezitare de către companiile cu viziune modernă
În trecutul destul de recent, lumea afacerilor nu era deloc una blândă cu societatea, permiţându-şi să facă aproape orice compromisuri pentru prosperitatea financiară a acţionarilor. Lumea s-a schimbat, iar astăzi trebuie să oferi cât mai mult societăţii, pentru a avea posibilitatea de a activa pe piaţă şi de a avea un brand acceptat de consumatori.
Cele mai multe domenii de afaceri au atât impact pozitiv în societate, cât şi anumite aspecte cu impact negativ. Soluţia din trecut: ignoră partea rea şi concentrează-te pe cea bună. Soluţia leadershipului responsabil: asumă-ţi şi partea rea şi caută să o estompezi în mod transparent.
De exemplu, mari companii din industria modei înţeleg impactul negativ pe care zona fast fashion îl aduce mediului înconjurător şi implementează noi soluţii: materiale reciclabile, încurajarea reciclării textilelor, programe anti poluare. Similar, producătorii de produse alimentare al căror consum poate determina obezitate, diabet şi alte afecţiuni investesc în programe de educaţie nutriţională, caută înlocuitori pentru unele ingrediente din produse şi promovează un stil de viaţă mai sănătos.
Un alt exemplu foarte ilustrativ este cel al marilor operatori de jocuri de noroc. În secolul trecut, cazinourile nu aveau probleme în a face orice pentru a câştiga cât mai mulţi bani de la clienţi, provocând chiar drame semnificative în viaţa unora dintre aceştia. Între timp, se pune accent pe jocul responsabil, iar unele mărci de online casino merg atât de departe încât îşi educă publicul să îşi impună limite ferme de bani şi de timp alocate pentru acest mod de distracţie şi să se oprească atunci când apar riscurile.
Practic, acest risc de adicţie nu mai este ignorat, chiar dacă afectează doar câteva procente dintre jucători. Fiecare pasionat de sloturi online sau alte forme de gambling contează enorm, pentru că este un om, nu doar un client. Cei de la FDJ UNITED, care deţin în România brandurile Unibet şi Vlad Cazino, au chiar un program lansat din proprie iniţiativă prin care evaluează constant comportamentul clienţilor, încercând să reducă spre zero veniturile de la jucători cu risc de adicţie. Mai mult decât atât, rezultatele sunt comunicate trimestrial, în mod transparent.
Leadershipul responsabil este o necesitate pentru succesul pe termen lung: deciziile responsabile conduc la sustenabilitatea organizaţiilor şi societăţii. Brandurile bazate pe valori etice pot avea avantaje competitive extrem de relevante.
Liderii de succes reuşesc astfel să găsească soluţii la dilemele etice şi să creeze un echilibru între responsabilitatea socială şi nevoia de a îndeplini obiectivele financiare. Profitul este un criteriu important în evaluarea performanţei în afaceri, însă profitul de moment poate avea costuri majore dacă nu ţine cont de noile realităţi ale societăţii contemporane.