Microplasticele sunt peste tot. Iată cinci modalităţi de a vă reduce expunerea

(Getty Images)
Redacţia
13.04.2025

Microplasticele par absolut inevitabile: se găsesc în pliculeţele de ceai, în mâncare, chiar şi în sângele nostru. Deoarece plasticul nu se biodegradează, acesta continuă să se descompună în particule din ce în ce mai mici - micro şi nanoplastice, ale căror dimensiuni pot varia de la mai puţin de 5 milimetri până la 1 micrometru, se afirmă într-un material publicat de Fortune.

Respirăm şi consumăm aceste particule în mod regulat - un studiu din decembrie 2023 din revista Environmental Pollution a stabilit că oamenii ingerează până la 3,8 milioane de microplastice pe an numai din carne. Oamenii de ştiinţă descoperă că o astfel de expunere frecventă poate avea un impact negativ asupra sănătăţii creierului, fertilităţii şi microbiomului intestinal.

Dar doar pentru că auzim că microplasticele sunt peste tot, nu înseamnă că nu putem - şi nu ar trebui - să încercăm să ne reducem expunerea. Iată cinci modalităţi prin care puteţi să faceţi asta:

1. Evitaţi sticlele de apă din plastic - şi fierbeţi apa

Un studiu din 2019 publicat în revista Environmental Science & Technology a estimat că persoanele care beau exclusiv apă îmbuteliată ingerau încă 90.000 de microplastice pe an - dar trecerea la a consuma doar apă de la robinet ar putea reduce acest număr la 4.000.

Un alt studiu din 2024 a arătat că fierberea apei de la robinet ar putea elimina cel puţin 80% din potenţialele micro şi nanoplastice.

2. Alegeţi ceaiul cu grijă

Un studiu publicat în noiembrie a investigat eliberarea de micro şi nanoplastice din trei pungi de ceai goale achiziţionate de la Amazon, site-ul de cumpărături online AliExpress şi de la un supermarket.

Cercetătorii au descoperit că pungile de ceai fabricate cu substanţa plastică polipropilenă - utilizată pentru sigilarea termică a pungilor de ceai - eliberau aproximativ 1,2 miliarde de bucăţi mici de plastic pe mililitru de ceai, în timp ce pungile fabricate cu nailon-6 eliberau 135 de milioane de bucăţi, iar cele fabricate cu celuloză eliberau 8,2 milioane de particule de plastic de gamă nano (extrem de mici).

Cele trei tipuri de pliculeţe de ceai testate de cercetători se găsesc în mod obişnuit în magazinele alimentare sau online. Dar ce pungi de ceai ar trebui să evitaţi la magazinul alimentar?

Iată câtvea mărci care, conform Centrului pentru Sănătatea Mediului, nu folosesc plastic în pliculeţele lor de ceai:

Tradiţional Medicinals

Pukka

Numi Teas

Republic of Tea

Stash

Ceai Yogi

Puteţi oricând să renunţaţi la pliculeţul de ceai şi să optaţi pentru ceaiul din frunze vrac, pe care îl puteţi infuza folosind un infuzor de ceai din metal sau silicon alimentar.

3. Evitaţi plasticul în bucătărie

Experţii au declarat că evitarea gătitului la cuptorul cu microunde sau a depozitării şi congelării alimentelor în plastic este un pas simplu pe care îl puteţi face pentru a vă reduce expunerea la microplastice şi la substanţele chimice din acestea. Încălzirea alimentelor în recipiente din plastic poate infiltra microplastice direct în mâncare, în timp ce gătitul cu sau utilizarea ustensilelor din plastic prezintă un risc similar.

În schimb, puteţi alege recipiente din sticlă sau metal şi ustensile din bambus, lemn, metal sau silicon alimentar.

Experţii au avertizat, de asemenea, că este recomandat să consumăm alimente aflate mai jos în lanţul trofic, pentru a evita concentraţiile mai mari de plastic şi disruptori endocrini din corpurile animalelor care se hrănesc cu plante şi alte prăzi ce conţin microplastice.

4. Minimizaţi utilizarea anumitor produse de îngrijire personală

Potrivit Environmental Working Group, multe produse de îngrijire personală şi de înfrumuseţare sunt fabricate cu ftalaţi, o substanţă chimică dăunătoare care perturbă sistemul endocrin, în parfumuri sau în ambalajul de plastic în sine.

Beat the Microbead este o campanie de sensibilizare cu privire la prezenţa microplasticelor în produsele cosmetice. Numele se referă la un plastic adăugat în mod obişnuit - microperlele - utilizate pentru frecare sau exfoliere.

Evitarea produselor cu microperle şi ftalaţi poate ajuta la reducerea expunerii la microplastice - dar dacă doriţi să faceţi un pas mai departe, puteţi cumpăra produse fără plastic, cum ar fi şampoane şi balsamuri solide, săpun în baton şi batoane de curăţare facială.

5. Păstraţi-vă casa curată şi evitaţi fibrele sintetice

Aerul din interior şi praful din casă pot fi unul dintre cele mai mari locuri de expunere pentru microplastice, a arătat un studiu din 2022. Uzura regulată eliberează particule de plastic din podele, mobilier, îmbrăcăminte şi covoare în aerul pe care îl respirăm. Studiul a indicat, de asemenea, că încălţămintea poate aduce în casă particule de microplastic de afară.

Agenţia pentru Protecţia Mediului (EPA) avertizează că hainele fabricate din fibre sintetice - poliester, rayon, acril, nailon sau spandex - sunt pline de microplastice sub formă de microfibre. Alegerea hainelor din fibre naturale fără plastic, cum ar fi bumbacul organic, lâna, inul, poate ajuta la reducerea contactului corpului dumneavoastră cu microplasticele şi a cantităţii eliberate prin spălarea şi uscarea hainelor sintetice.

EPA recomandă următoarele pentru a contribui la reducerea poluării generale cu microfibre:

  • Spălaţi hainele mai rar.
  • Spălaţi numai încărcături complete de rufe. Acest lucru duce la o frecare mai mică între haine şi reduce desprinderea fibrelor sintetice.
  • Spălaţi rufele cu apă rece cu un timp mai scurt.
  • Dacă este posibil, utilizaţi o maşină de spălat cu încărcare frontală. Un studiu realizat în 2016 de Universitatea din California, Santa Barbara, a arătat că maşinile de spălat cu încărcare superioară produc mult mai multe microfibre decât cele cu încărcare frontală.
  • Instalaţi un filtru extern de microfibre pe maşina de spălat şi/sau folosiţi o minge sau un sac de rufe care captează microfibre. Există mai multe filtre externe de scame disponibile în comerţ sau produse mai accesibile, cum ar fi sacii de spălat şi bilele de rufe concepute pentru a capta microfibrele. Apoi, aruncaţi microfibrele colectate la gunoi.

Ca şi în cazul hainelor, încercaţi să optaţi pentru mobilă şi covoare din fibre naturale. În plus, încercaţi să nu vă plimbaţi prin casă încălţat, pentru a evita posibilitatea de a aduce mai multe microplastice, şi asiguraţi-vă că aspiraţi şi măturaţi des.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor