Banca Centrală a Chinei intervine scăzând ratele

Grecia nu este singura problemă a pieţelor financiare zilele acestea. Banca Centrală a Chinei a încercat sâmbătă o revigorare a economiei, coborând ratele.
Investitori într-o firmă din din Fuyang, provincia Anhui (AFP/Getty Images)
Fan Yu
29.06.2015

Grecia nu este singura problemă a pieţelor financiare zilele acestea. Banca Centrală a Chinei a încercat sâmbătă o revigorare a economiei, coborând ratele.

Banca Populară a Chinei (BCC) a anunţat sâmbătă că va reduce ratele pentru dobânzile pe 1 an la 4,85% şi a scăzut rata de depozit la 2%. A scăzut, de asemenea criteriul de rezervă cu 0,5% pentru băncile care oferă împrumuturi în agricultură şi IMM-uri.

Măsura este prima de acest gen după crahul din 2008. Decizia a survenit ca urmare a problemelor întimpinate săptămâna trecută pe piaţa de acţiuni, de către firmele chineze, fiind interpretată drept un semn de disperare care sugerează că Beijingul începe să aibă probleme de conţinere a bulei de acţiuni.

Săptămâna trecută piata de acţiuni a Chinei a suferit un colaps înregistrând cel mai mare declin din decembrie 1996. Căderea a fost anunţată de avertismente ale unor instituţii financiare precum UBS AG şi Credit Suisse AG emise în ultimele două luni, care atrăgeau atenţia că piaţa de acţiuni chineză este prea fierbinte.

Regimul comunist a dat mesaje mixte în ultimele două săptămâni, arătându-se nehotărât dacă doreşte să injecteze masă sistem, sau să retragă. În urmă cu două săptămâni, Banca Centrală a Chinei a decis să amâne aproape 49 de miliarde USD în împrumuturi pe termen scurt care erau oferite băncilor, pentru a le împiedica să împrumute firmele de brokeraj blamate pentru crearea bulei.

Dar după căderea pieţei de acţiuni de săptămâna trecută, Banca Centrală a decis totuşi să ofere 130 de miliarde de yuani în împrumuturi pe termen scurt. De asemenea, banca a dublat perioada de maturitate a acelor împrumuturi, scăzând şi rata dobânzii.

Unul dintre principalele motive ale măsurii luate sâmbătă de Banca Centrală este uşurarea costurilor de împrumut pentru companiile şi mai ales guvernele locale, care au un nivel mare de îndatorare.

Scăzând rata de împrumut şi procentul de rezervă a băncilor, Banca Centrală speră ca băncile chineze vor restructura împrumuturile contractate de guvernele locale aproape falite şi vor reîncepe să împrumute companii mici şi mijlocii.

Analiştii sunt însă de părere că toate aceste măsuri nu vor face decât să crească bula de acţiuni. În ciuda eforturilor Băncii Centrale, costul împrumuturilor rămâne mare, iar companiile chineze încep să resimtă cu adevărat climatul economic de recesiune, scăderea producţiei, căderea pieţei imobiliare şi costurile împrumuturilor falimentare contractate de guvernele locale, deseori conduse de oficiali corupţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor