"Banca, cămătar legalizat" - Protest al persoanelor cu credite în franci elveţieni la Guvern (Video)
alte articole
În jur de nouă sute de români îndatoraţi la bănci în franci elveţieni au ieşti duminică să protesteze, revoltaţi de lipsa de implicare a statului în criza generată de aprecierea francului. Protestul a fost organizat pe Facebook de Grupul Clienţilor cu credite în CHF.
Nemulţumiţi că băncile le-au vândut "un produs toxic" şi că guvernatorul BNR i-a trimis să-şi negocieze individual contractele cu băncile - demers eşuat - românii, ale căror rate s-au dublat sau chiar triplat de la contractarea creditului în CHF şi până acum au cerut, în faţa Palatului Victoria o lege a conversiei creditelor, lege pe care oamenii o cer încă din ianuarie.
"Vrem să atragem atenţia clasei politice că negocierile pe care le-am purtat, aşa cum ne-a adresat invitaţia Guvernatorul BNR, cu băncile, nu au dat niciun rezultat iar singura soluţie este legea conversiei, pe care o cerem din inanuarie. Vrem să responsabilizăm Guvernul şi Parlamentul să adopte această soluţie.", a declarat pentru Epoch Times Cătalin Voivozeanu, unul din organizatorii protestului.
Protestatarii, veniţi din toată ţară au scandat "DNA, să vină să va ia" şi "Ruşine, ruşine, bancherilor" şi au afişat pancarte cu mesaje precum "Bancă = cămătar legalizat de BNR şi de STAT! Vreau rata să îmi plătesc, copilul din ce-l hrănesc?" sau "DNA, DIICOT, de ce nu anchetaţi bancherii privilegiaţi?". "Politicieni arestaţi, bancheri nederanjaţi" şi "Isărescu, dictator, avocat al Băncilor."
Ajunşi datori vânduţi la bănci, manifestanţii au acuzat instituţiile financiare că au lansat pe piaţă un produs toxic - creditele în franci elveţieni - din dorinţa de a acumula profit maxim de pe urma cetăţenilor, în ciuda riscurilor pe care acest produs le presupunea.
"Deşi riscurile au fost cunoscute de către instituţiile bancare şi BNR, deşi sunt vinovate de dezinformarea în masă a clienţilor, băncile sunt în continuare protejate de asumarea oricărei responsabilităţi, timp în care clientul, îi suportă toate costurile lăcomiei sistemului bancar: dobânzi majorate, rate dublate de evoluţia agresivă a cursului valutar, comisioane abuzive de risc valutar sau de administrare", susţin organizatorii protestului, într-un comunicat de presă remis anterior protestului de duminică.
Printre manifestanţi a circulat şi o petiţie prin care se solicită o lege a conversiei creditelor, petiţie care, potrivit organizatorilor, a strâns peste 34.000 de semnături. Manifestanţii speră să strângă 100.000. de semnături, pentru a putea trimite ei Parlamentului o iniţiativă legislativă, care să le readucă la normal ratele către bănci.
Reamintim că pe 15 ianuarie, Banca Naţională a Elveţiei a produs o stupefacţie generală abolind plafonul de 1,2 franci elveţieni pentru un euro, agreat de Elveţia pe 6 septembrie 2011. Inclusiv şefa FMI, Christine Lagarde s-a declarat surprinsă de această mişcare.
Disperaţi ca şi-au văzut ratele aruncate în aer, românii au cerut ca cei care au contractat în CHF - şi, prin extensie în EURO, USD - să poată opta pentru conversia creditelor din valută în lei, la cursul de la data semnării contractului plus o diferenţă de maximum 20%, indiferent de tipul de credit acordat (cu sau fără garanţie).
Guvernatorul BNR le-a răspuns însă că o conversie a creditelor în franci elveţieni ar fi neconstituţională şi ar genera pierderi foarte mari în sistemul bancar.
Potrivit guvernatorului BNR, conversia în lei a creditelor în franci elveţieni la cursul istoric ar genera pierderi de 5,7 miliarde lei, reprezentând 0,8% din PIB, pentru băncile care au acordat credit în respectivă monedă, iar o conversie cu un un plus de 20%, aşa cum au solicitat românii care şi-au văzut ratele explodând, ar genera pierderi de 4,5 miliarde lei pentru bănci. Guvernatorul nu a preciazat cât au câştigat băncile până acum din aceste credite.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook