Noi speranţe pentru românii îndatoraţi în franci elveţieni. Tribunalul Gorj îngheaţă cursul francului

O instanţă din România a luat luni, o decizie care ar putea seta un precedent mult aşteptat de mii de români ale căror credite bancare au explodat odată cu criza francului elveţian. Tribunalul Gorj a decis ca o familie care a contractat în 2008 un credit în franci elveţieni să achite ratele la cursul de schimb de la data semnării contractului, sentinţa în acest caz fiind definitivă
. (Photos.com)
Loredana Diacu
20.05.2015

O instanţă din România a luat, luni, o decizie care ar putea seta un precedent mult aşteptat de mii de români ale căror credite bancare au explodat odată cu criza francului elveţian. Tribunalul Gorj a decis ca o familie care a contractat în 2008 un credit în franci elveţieni să achite ratele la cursul de schimb de la data semnării contractului, sentinţa în acest caz fiind definitivă, relatează Mediafax.ro.

Procesul a fost intentat Piraeus Bank de către Claudia şi Gheorghe Valentin Mareş Medar, iar luni instanţa a decis "îngheţarea cursului de schimb valutar CHF - leu şi efectuarea plăţilor în temeiul contractului de credit la valoarea de la data încheierii contractului".

Judecătorii au dispus calcularea şi plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elveţian de la data încheierii contractului pe întreaga perioadă de valabilitate a acestuia iar banca va trebui să restituie reclamanţilor sumele plătite în plus.

În urma deciziei tribunalului gorjean, Pireus Bank va trebui să restituie familiei Medar 1.332 CHF plus 400 de euro, la acestea adaugându-se dobânda legală aferentă debitului datorat.

Mai mult, potrivit evz. ro, avocata familiei Mareş Medar cere Înaltei Curţi unificarea practicii judiciare, astfel încât şi celelalte instanţe din ţară să ţină cont de hotărârea de la Târgu-Jiu în cazuri similare.

Reamintim că zeci de mii de români şi-au văzut, la începutul lui 2014, ratele la creditele în CHF aruncate în aer de creşterea spectaculoasă a francului elveţian. Puşi în situaţia de a nu-şi mai putea plăti ratele sau de a-şi da bugetele peste cap pentru a nu se trezi cu locuinţele scoase la mezat de bănci, românii au ieşit în stradă, în repetate rânduri, cerând implicarea statului în rezolvarea acestei situaţii.

De asemenea, mii de persoane au acţionat în instanţă băncile, cerând să-şi achite ratele la cursul de schimb din perioada contractării creditului bancar.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor